Ghost:/Tjalla på rökare och tjäna 5000 spänn

Mitthem, det kommunala bostadsbolaget i Sundsvall, har infört rökförbud i sina bostäder. Gäller såväl inne i bostäderna som på balkongerna.

För att stävja all eventuell olovlig smygrökning har man också infört ett angivarsystem. Den boende som ertappar sin granne med rökning på otillåten plats erbjuds 5000 kronor för att tjalla. Jag antar att den rökande sedan kan påräkna vräkning, eventuellt med en föregående varning.

Hela historien är djupt olustig för att inte säga oanständig. De höga cheferna i Mitthem vill alttså ha hyresgäster i sina lägenheter som rökspionerar på varandra mot betalning, för snöd vinnings skull. Tjallarbostadsområden där granne anger granne som tar några bloss på balkongen och angivaren utkvitterar 5000 spänn för besväret. Har beslutsfattarna tappat förståndet? Eller tycker de helt enkelt att angiveri är helt i sin ordning och därför ska uppmuntras och betalas?

Jag för min del är helt säker på att organiserat angiveri är oändligt mycket samhällsskadligare än några smygbloss på en balkong eller – hemska tanke – i det egna köket eller på muggen.

Av någon anledning kommer jag att tänka på Stasi i forna Östtyskland. 

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Alkohol, droger, doping, mediciner, rökning och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ghost:/Tjalla på rökare och tjäna 5000 spänn

 1. *Mandy* skriver:

  Om jag bodde där skulle jag banne mig ordna en stor fest för alla grannar, droga alla och få dem att röka under droginverkan, fota dem och inkassera skitmycket pengar!!Fast egentligen tycker jag att det verkar rätt sjukt med angiveriverksamhet… 😉

 2. *Mandy* skriver:

  Ja, tar du tag i det är du snäll??

 3. yrvaedret skriver:

  Jag är med! *viftar med armarna*Allvarligt, jag har tre grannar som alla röker på sina balkonger, inte så fräscht när det kommer in rök i min lgh om somrarna genom vädringsfönstret eller balkongdörren när den är öppen. Rökförbud inomhus kan jag förstå, blir alltid svårare att hyra ut en lgh som har rök i tapeterna, kan vara en som är allergisk som ska flytta in. Och en sanering kostar skjortan!Aldrig att jag skulle ange mina grannar, vad för bevis har jag om jag inte fotar dem?

  • ghostalive skriver:

   Ett litet triangeldrama på gång här, härligt. Allvarligt talat, rökförbud är en sak, organiserat och avlönat angiveri något helt annat. I så fall finns det många andra områden där man kan sätta tjallande i system. Medborgare som cyklar utan lyse, 2000 kr; medborgare med trasig billykta 3000 kr; medborgare som pissar i buskage 2000 kr; medborgare som cyklar hem lätt på snusen 5000 kr. Och så vidare i all oändlighet. Vad skulle det göra för samhällsklimatet och tilliten medborgarna emellan. Alla skulle misstänka alla för att vara spioner och angivare. Hämndtjallning skulle komma som brev på posten för att ge betalt för gamla oförrätter.

 4. Leo Beata skriver:

  Vi ska ange varandra om vi misstänker:- Rökning- ”Bidragsfusk”- Illojalitet mot arbetsgivaren eller är allmänt kritisk på jobbet- ”Vanlig” brottsmisstanke – smuggel, knark, barnmisshandel…- TerrorismDet blir fler och fler omständigheter som anses värda samhällets granskning… och sen finns ju alla kameror på privat och offentlig plats, all övervakning av vår data – och telefontrafik, våra personregister som görs mer och mer tillgängliga och samkörs, DNA-analyser…Stasi, Securitate, KGB… vi blir öppet som dom… Sen finns ju också CIA, Mossad, MI14, men dom är ju ”snälla”… tror vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s