Ghost:/Terrorism och terrorism

Vad är egentligen skillnaden, ur ren terrorismsynvinkel, på en självmordsbombare som spränger sig själv och ett antal oskyldiga i luften på en marknad i Bagdadl och en raket som avfyras från ett obemannat flygpla, en drönare, mot ett hus i en pakistansk bergsby och ett antal oskyldiga stryker med?

Vi börjar med likheterna. Bomben och raketen är lika vidriga. De oskyldiga på marknaden i Bagdad är lika oskyldiga som de oskyldiga i det pakistanska huset. De döda på marknaden är lika söndersprängda och brända  som de döda i huset. Båda dåden är lika ohyggliga och folkrättsvidriga men västvärldens fördömanden gäller bara självmordsbomben på marknaden, inte USAs drönarbomb.

Visst är det ett jävla hyckleri!

I övrigt finns det en rad skillnader. Bomben är den fattiges vapen, billig att tillverka och gjord av enkla beståndsdelar. Raketen är ett dyrt, högteknologiskt målsökande vapen. Likaså det förarlösa flygplanet – drönaren – från vilket raketen avfyras.

* Självmordsbombaren tar med sig själv i döden. Drönaren manövreras från en bunker i USA av en militär officer eller en CIA-tjänsteman som efter arbetsdagens slut går hem till familjen och äter middag, leker med barnen, tittar på TV och älskar med hustrun/maken.

* Det överväldigande flertalet självmordsbombare slår till i sitt hemland. Drönarna opererar alltid utanför sitt hemland USA och alltid i fattiga länder som Afghanistan, Pakistan, Irak och Jemen, för att nämna de jag känner till på rak arm.

* Självmordsbombarna är islamistiska, ondskefulla svartskallar. Drönarna manövreras av trevliga, kristna amerikaner.

* Självmordsbombningarna fördöms ihärdigt och skarpt av västliga liberala och socialdemokratiska medier och hemska bilder publiceras. Drönarna och raketattackerna nämns knappt överhuvudtaget, trots att de är mångdubbelt fler, och bilder efter en drönarraketattack kan jag inte påminna mig ha sett i mainstreammeda.

Nu finns det de som påstår, bland annat våra bombliberala svenska tidningar – av historielöshet, okunskap eller av politiskt egenintresse – att USA bekrigar fattiga länder för att utrota terrorismen och införa demokrati.

Det ska vi nog ta med en nypa salt. USA har fört krig för att befrämja sina egna intressen. Detta långt före attacken mot World Trade Center. I själva verket finns det inget land som fört så många krig som USA sedan nationens grundande. Och krigen har alltid förts utomlands, i den amerikanska kapitalismens intresse. Huruvida det rått demokrati eller diktatur i det anfallna landet har inte haft någon betydelse.

Oftast har dock inte krig varit nödvändiga för att uppnå målen. Diplomatiska manövrer och CIA-manipulationer har räckt. Som i Iran på 1950-talet då den folkvalde ledaren Mossadeq störtades och den USA-vänlige shahen återinsattes på tronen. Eller Chile på 1970-talet då den folkvalde Allende störtades och militärdiktatorn Pinochet tillsattes, i båda fallen med CIAs aktiva stöd. Listan kan göras lång.

Nu handlar det om Irak och Afghanistan och destabilisering av Mellanöstern . Men den som inbillar sig att Saddam störtades för att USA ville införa demokrati är nog ute och cyklar. Där liksom i Afganistan handlade – och handlar – det om att tillsätta USA-trogna regimer.

Det gäller den sista kvarvarande oljan. Men Afghanistan har väl ingen olja, kanske någon invänder. Nej, men Irak har. Och Iran. Titta på kartan: På ena sidan om Iran ligger Irak, på den andra ligger Afghanistan.

Krigsmuller mot Iran har hörts i åratal, med landets anrikning av uran som svepskäl. När kriget mot Iran inleds är det viktigt för USA att ha allierade, inte fiender som grannländer. Det är av avgörande betydelse.

När det kriget kommer, tro då inte att det gäller urananrikningen eller att skänka landets förtryckta befolkning frihet.

Det gäller oljan. Och makten. Och hela den ohyggligt blodiga härligheten.

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Internationellt, USA NATO Wars and Crises och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ghost:/Terrorism och terrorism

 1. Islandsmamman skriver:

  Exakt. På pricken. Bulls eye.

  Det är samma skit. Jag förstår däremot varför terroristerna finns – även om jag aldrig kommer tycka at målet rättfärdigar medlen när folk dör som inte har med saken att göra.

  Deet ligger en tung lukt av Girighet bakom alla USA:s aktioner och inget parfymerande med prat om Demokrati och Frihet och (tillåt mig GAPSKRATTA) Jämställdhet kan dölja det.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Detta inlägg är delat på fejjan och twittrat…. Det är bland det bästa jag läst detta året.

  Jag drömmer fortfarande våta drömmar om att ha dig med som skribent i SOLIDARITETSTANKEN
  Bara så att du vet det (och du skulle får ställa dina egna villkor om du valde att vara med)
  Hemikramar ♥

  • ghostopinion skriver:

   Vi löser det så här: De inlägg du anser platsar hos Solidaritetstanken har du fortlöpande tillstånd att publicera där. Givetvis med angivande av källan. Om det är omöjligt att lösa rent tekniskt kontaktar du mig så exporterar jag inlägget dit.
   Tack för berömmet, det känns nästan överväldigande.

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Du har mail och är nu officiellt upptagen som en skribent bland stolta skribenter… =0)

  Makten ligger i dina händer. Pennan är starkare än svärdet!

 4. Ping: SOLIDARITETSTANKEN – Ny skribent i ST =0) « SOLIDARITETSTANKEN

 5. Jag skriver:

  Jag håller med, hela vägen, på alla punkter.

 6. Ping: Ghost:/Kirurgen och patienten, USA och terrorismen | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s