Ghost:/Tarmterapeuten rensar magen på bajs

Jag har länge burit på övertygelsen att världen är sorgligt oinformerad om tarmterapeutens roll i den evolutionära utvecklingen. Till min ohöljda tillfredsställelse har Vetenskapsradion nu på morgonen approachat frågan och lämnat sitt bidrag till ljusspridningen över detta undanskymda yrke. Jag är som alltid redo att sprida upplysning om världens väsentligheter och publicerar därför med glädje delar av Vetenskapsradions inslag.
Dessvärre förnekar delar av vetenskapsvärlden att tarmterapi är så välsignelsebringande som jag och många andra hittills varit övertygade om. En hård vetenskaplig strid är att vänta i frågan.
Den intervjuade Katy Liljefors titulerar sig tarmterapeut. Jag rekommenderar henne å det livligaste att byta till det modernare tarmcoach vilket borde öka kundunderlaget markant. Här följer en del av radions inslag:

Tarmsköljning marknadsförs ofta som ett naturligt sätt att öka kroppens välbefinnande, brukar haussas av kändisar och är populär i många länder. Men metoden verkar snarare göra mer skada än nytta, enligt en genomgång av forskningen på området.

”Meningen är att det ska komma ut mycket bajs”

– Då ligger man med fötterna här, och så för jag in en pip i anus. Sedan sätter jag på avslappningsmusik och så ligger man här i ungefär en timmes tid och jobbar med vattnet, berättar Katy Liljefors.
För drygt 500 kronor får hennes kunder en slang införd i ändtarmen där mer än 20 liter vatten spolas in , som ett sätt att rena kroppen.
– Meningen är att det ska komma ut mycket bajs, men det kommer ju i olika sjok. Sedan är det olika från patient till patient, säger Katy Liljefors som anser att metoden får hennes kunder att må mycket bättre.
Men det finns inget vetenskapligt stöd för att tarmsköljning verkligen förbättrar människors hälsa – snarare tvärtom. Amerikanska forskare har gått igenom tjugo olika studier om metoden och konstaterar att förutom bieffekter som kramp och illamående så kan tarmsköljning också innebära allvarliga risker. Vilket Greger Lindberg, professor i mag- och tarmsjukdomar vid Karolinska Institutet, håller med om.
– Det finns många risker med tarmsköljning. De omedelbara riskerna om man använder vatten är att man drar ut elektrolyter, alltså salter, ur kroppen. Man kan få lågt kaliumvärde vilket i sig är skadligt för det kan påverka hjärtats funktion, säger Greger Lindberg.
*

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Coacher, ekonomer, allsköns experter och en del charlataner, Diverse och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s