Ghost:/Den röda planeten, och den blå

Mars kallas den röda planeten. Om den sjöng David Bowie en gång i tiden ”Life On Mars” fast det är en aning tveksamt om liv existerar där.

Jorden kallas stundom den blå planeten, beroende på att större delen av planetens yta är täckt av vatten. Här finns – i motsats till på Mars – liv. Såväl människor som djur och växter existerar här. Tveksamt dock hur länge till. Människan är ju i full färd med att förstöra livsbetingelserna genom kapitalistisk rovdrift, förgiftning och krig.

Nåja, djuren och växterna klarar sig säkert. Åtminstone somliga av dem. När människan – den enda art som förmodligen kan lyckas med konststycket att utrota sig själv – väl har fullgjort sitt förstörelseverk kommer naturen att återhämta sig och djuren och växterna att leva lyckliga i alla sina dagar.

Jorden är dock inte blå bara beroende på vattnet. Den är också politiskt blå – närmast mörkblå – och den förhärskande ideologin är att en liten klick människor ska berika sig och roffa åt sig så mycket som möjligt på kortast möjliga tid och med vilka medel som helst. Kapitalism kallas systemet och det är förödande för våra livsbetingelser, vilket blir allt tydligare för var dag som går.

Om jorden omvandlades från den blå planeten till den röda planeten skulle våra överlevnadschanser förbättras betydligt.

Efterlyser alltså en röd jord, med en befolkning som  tyglar och bromsar och helst sätter stopp för kapitalismens framfart. Det är bara att sätta igång, ju förr desto bättre.

*

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ghost:/Den röda planeten, och den blå

 1. Skvitt skriver:

  Kanske det klokaste du har skrivit bland allt kokt du har skrivit!
  Rebloggar detta!
  /Skvitt

 2. Ping: Ghost:/Den röda planeten, och den blå | ghostalive « skvitts

 3. Skvitt skriver:

  Det är sådana egoister som förstör planeten!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s