Ghost:/Såg vid såg vid såg…

Finns det nån lite till åren kommen läsare som minns ramsan:

Var jag såg, såg jag såg vid såg vid såg…

Den fick vi lära oss i skolan på 1950-talet när vi läste i samhällskunskapen om hur den svenska sågverksindustrin växte fram längs med Norrlands kust.

Till denna industri krävdes naturligtvis virke och virke fanns det gott om i de väldiga norrländska skogarna. För att komma åt virket billigt satte skogsbolag och höga sågverksherrar  i system att med både lagliga och olagliga metoder lura av okunniga skogsbönder deras ägor.

Detta tillvägagångssätt kallades baggböleri och om det fick vi inte lära oss någonting i skolan. Skolan undvek sorgfälligt att utbilda oss elever i hur den svenska kapitalismen växte fram och hur borgerligheten skaffade sig sina förmögenheter. Det är väl likadant i dag, förmodar jag. Ni däremot kan läsa om baggböleriets föga ärorika historia genom att klicka här Baggböleri

Och här:

BAGGBÖLERIET I SVERIGE FRAN NORR TILL SODER

Ni som vill läsa mer om hur det var för en arbetarklassunge att växa upp i mitten av 1950-talet, klicka här:

Ghost:/Följetong om en uppväxt på 1900-talet

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Ett 1900-talsliv - min barn- och ungdom, Sån är kapitalismen och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ghost:/Såg vid såg vid såg…

 1. skvitt skriver:

  Jodå, jag minns detta från skola och jag måste nog ha haft en radikal lärare också, för han stack inte under stol med vad som skedde.

  Det är bra att du tar upp saken därför att det känns ju så bekant om man tänker efter. Det känns som att det är just så som det i dag går till, men på världsnivå och i dag är det ”skogsbonden” Gadaffi som drabbas. Nyss Expropierades Afghanistan och Irak.

  Den länsman som hade kunnat sätta emot gick i pension 1 januari 1992.
  (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sovjetunionens_fall)

  Tumme och massa stjärnor!
  /Skvitt

  • ghostopinion skriver:

   Skvitt, vi gör så här beträffande Sovjetunionen: Vi konstaterar att vi är oense om Sovjetstatens karaktär och lägger den frågan åt sidan. Annars hotar oändliga diskussioner som aldrig tar slut och jag tycker mig kunna använda tiden till nåt bättre.
   Inte heller delar jag din uppfattning att Khadaffi är en okunnig och oskyldig skogsbonde. Jag hoppas att Libyens folk lyckas hålla både honom, USA och EU på avstånd och att de får ett friare och lyckligare liv utan diktatur och med självbestämmande.

   • skvitt skriver:

    Jag är inte odelat positiv till Sovjet, ska du veta, men det hade en stabiliserande effekt, eller ska vi säga en hämmande effekt på det som nu pågår.
    /Skvitt

 2. HEMIMAMMA skriver:

  jag har precis publicerat ett inlägg på ST som genljuder i allt detta också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s