Ghost:/Kommunerna och rökningen

Alla svenska kommuner har vid det här laget genomfört strikt rökförbud på och i anslutning till de kommunala arbetsplatserna. Det kan även en inbiten rökare som jag själv tycka är okej. Ingen ska behöva andas in rök mot sin vilja.

Men nu vill en del kommuners chefspersoner och förtroendevalda gå vidare och bannlysa all rökning på arbetstid. Poängen med det är att anställda som exempelvis jobbar online hemifrån eller befinner sig på tjänsteresa inte ska tillåtas ta sig ett bloss förrän på lunchtimmen eller efter arbetets slut för dagen. Därmed blir rökförbudet genast mer problematiskt. Nu handlar det inte längre om omsorg om rökarnas arbetskamraters trivsel och hälsa. Nu handlar det om ren och skär maktutövning, integritetskränkande maktutövning. Om planeringssekreterare X sitter hemma i sin bostad och planerar vid datorn och går ut på altanen för att ta ett bloss äventyrar han ingens hälsa utom sin egen. Om miljöinspektör Y vid besiktning av ett lantbruk smiter bakom redkapsskjulet och tänder en fimp tar ingen utom hon själv skada av det.

Det är att stjäla arbetstid av kommunen, kanske någon nitisk petimäter hävdar. Må så vara. Men den tjänsteman som lutar sig bakåt i stolen för att i fem minuter drömma om den kommande semestern i Phuket stjäl också arbetstid, liksom sekreteraren som smiter ut på toaletten för att kolla sminkningen och lägga på nytt läppstift och kommundirektören som går hem två timmar tidigare på fredagseftermiddagen för att snabbt komma ut till sommarstugan och dricka helgens första whisky i syrénbersån.

Så har vi kontrollproblemet. Ska det anställas kommunala rökspioner som gör hembesök för att säkerställa att ingen hemifrån arbetande tjänsteman i hemlighet tar sig ett bloss; som gör razzia hos intet ont anande kommunalanställda på tjänsteresa; som gör nedslag på soptipparna för att säkerställa att ingen renhållningsarbetare tar sig ett illegalt smygbloss?

Den kommunala motviljan mot rökning börjar likna fanatism och maktmissbruk.

*

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Alkohol, droger, doping, mediciner, rökning och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ghost:/Kommunerna och rökningen

 1. skvitt skriver:

  I 27 år har jag förtärts av dåligt samvete för att jag den gången vart tvungen att skita på arbetstid och till råga på det tvingades jag även att ta lite av toapappret för att, ja ni vet.
  Det var hela 27 cm jag behövde för ändamålet.
  Jag tänkte som så att jag efter alla dessa år borde betala företaget för detta papper son nu med ränta på ränta säkert har stigit till ett värde av 27 kronor.
  /Skvitt

 2. kyrkis skriver:

  Det lär ju vara ett stort problem att folk ägnar stor del av sin arbetstid till Facebook…

  Håller helt med dig om att jakten på rökare har fått horribla dimensioner. Det är som om det är en grupp som det är legalt att förtrycka, kontrollera och fördöma. Snart införs det väl någon form av nikotintester på arbetsplatserna…

  Som före detta rökare äcklas jag nog mer än andra av cigarettdofterna. Jag kan inte använda min balkong p g a att grannarna röker båda två och doften går över till mig – och in i mitt vardagsrum om jag har dörren öppen. Det irriterar mig. Men jag skulle inte drömma om att starta ett bråk för att förbjuda dem att röka på balkongen. Nånstans måste de få vara…

 3. kloktok skriver:

  Vem vet, det kanske snart inrättas en ny myndighet för rökavvänjandets främjande? Med egna specialutbildade combat-kontrollanter, typ rökpoliser… Det kunde ju vara något i arbetslinjens namn…
  Nä, nog är nog! Det märks tydligt att förföljelsen av rökare skenar iväg i alltför ofantliga proportioner. Fast det kanske går att få in under rubriken ”hets mot folkgrupp”?

 4. ghostopinion skriver:

  Rökpoliser går inte – de skulle bara stjäla rökarnas cigarretter för eget bruk (jag halvlyssnade på Uppdrag Granskning tidigare i kväll om polisers tjyvaktighet).

 5. HEMIMAMMA skriver:

  och alla vet att rökare är de trevligaste människorna =0)

  Förföljelse av trevliga människor ergo! Man vill konformera svenska folket med dess regering ety de äro icke trevliga =0)

  Hemikram ♥

 6. ghostopinion skriver:

  Ligger mycket i den analysen, den verkar vetenskapligt relevant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s