Ghost:/Klockringare, knapptryckare och litteratur

Förr i tiden åstadkoms klockringningen i kyrkorna av mänskliga varelser. Ringare hängde i rep och drog i rytmisk takt så att klangen ljöd över nejderna. Detta gav upphov till stor litteratur som sedermera också blev film. Victor Hugo skrev Ringaren i Notre Dame som filmades med Anthony Quinn i huvudrollen.

Men så elektrifierades vår del av världen. Ringarna rationaliserades bort och ersattes av elmotorer. Numera startas ringningen med ett knapptryck (tror jag i alla fall, är ingen expert på området). Därmed bortrationaliserades även fortsatta möjligheter till stor litteratur och film.

Om Victor Hugo levt i dag skulle hans bok ha fått heta något i stil med ”Knapptryckaren i Notre Dame”. Jag betvivlar att den boken skulle ha blivit skriven. Ännu mindre skulle den ha blivit filmad. Det är liksom ingen stuns i en bild på en snubbe som trycker på en knapp – hur puckelryggig snubben än är – jämfört med hur han hänger och far upp och ner i ett rep för att få kyrkklockan att dåna.

*

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Diverse och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s