Ghost:/Resistent tuberkulos sprids snabbt

Utan ett rejält larm försmäktar jag! Så skojade jag i ett inlägg i tidigare i dag. Jag blev snabbt bönhörd. HEMIMAMMA uppmärksammade mig på det här:

Grafik: Martin ThelanderKlicka för större karta

Tuberkulos som inte vanlig medicin biter på är vanligare i Europa än i andra världsdelar och sprids nu snabbt. Världshälsoorganisationen WHO ser allvarligt på problemet och har utarbetat en handlingsplan för de olika medlemsländerna. Om den inte införs snabbt riskeras hundratusentals liv i Europa berättar doktor Masoud Dara på WHO.

– Enligt våra uträkningar måste något göras nu, annars kommer vi förlora många liv och ha ett mycket större problem.

Mest drabbat är Asien och Afrika, men den multiresistenta varianten, som många mediciner inte längre biter på, den är vanligare i vår del av världen. På vissa platser är upp till hälften av tuberkulosfallen multiresistenta. Fortsätt läs här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4695703

http://hemimammashem.wordpress.com/2011/07/06/hemimammas-hem-halsa-tuberkulosens-atertag/

*

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Svininfluensa och diverse farligheter och märktes . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ghost:/Resistent tuberkulos sprids snabbt

 1. Anna skriver:

  Jag vet att det har förekommit att elever haft tuberkulos, men jag har aldrig känt mig orolig. Fast det senaste halvåret har jag hostat mycket på nätterna så de senaste dagarna dök plötsligt tanken på tbc upp. Fast då borde jag ju ha gått ner i vikt om jag förstår saken rätt och det har jag tyvärr inte! : )

 2. ghostopinion skriver:

  Du jobbar i en smältdegel så du löper väl viss risk. Det är en långsamt verkande sjukdom och viktminskningen kommer inte omedelbart såvitt jag förstår. Om jag vore du skulle jag boka tid på vårdcentralen.

 3. kyrkis skriver:

  Jag som träffar gamla stöter ju då och då på nån som tillbringat sin ungdom på sanatorium… en förskräcklig sjukdom innan pencillinet kom. Fruktansvärt om vi ska behöva komma tillbaka dit.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Och det mest vansinniga i detta som uppmärksammade mig på detta faktum för snart två år sedan var det faktum att VI HAR SLUTAT VACCINERA BARNEN I SKOLAN MOT TBC

  Kan du fatta? ok att det biter kanske inte i alla fall, men något fall bör åtminstone kunna bli lindrigare eller undvikas med vaccinet tänker jag…

  Detta inlägg handlar om sjukdomen och behandlar bla den statistik som då fanns på smittskyddstyrelsen (flera år gammal, Varför lägger man inte ut aktuella data tro?)

  http://hemimammashem.wordpress.com/2011/07/06/hemimammas-hem-halsa-tuberkulosens-atertag/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s