Ghost:/Sven Tumba, mitt livs första idol, är död

Mitt livs första idol har dött i en ålder av 80 år: Sven Tumba, legendarisk ishockeyspelare och landslagsman (en enda landskamp blev det om jag minns rätt) i fotboll.

När jag spelade knattehockey i regi av Nynäshamns IF på 1950-talet hette han Sven Johansson men kallades aldrig annat än Tumba så det är förståeligt att han så småningom bytte efternamn.

Han spelade i Djurgårdens IF tillsammans med andra legendarer som det robusta backparet Lasse Björn och Roland ”Rolle” Stoltz. De utgjorde också tre femtedelar av en mångårig och framgångsrik femma i Tre Kronor.

När jag alltså spelade knattehockey på 1950-talet avslutades alltid säsongen med en träff för oss smågrabbar (flickor spelade inte hockey på den tiden, det fanns nog ingen som ens hade tänkt tanken), en träff dit någon stjärna var inbjuden. En gång var det Tumba. Han tog i hand och bytte några ord med var och en av killarna, med ett vänligt och humoristiskt leende. Han var också prisutdelare. En detalj som jag aldrig har glömt från mötet med Tumba är hans kraftiga handled när vi skakade tass, den föreföll mig otroligt omfångsrik.

Jag är inte den enda som haft Sven Tumba som idol. Förutom för tusentals andra svenska smågrabbar och vuxna hockeyälskare var han idol också för publiken i Moskva. Han var en spektakulär spelare som kunde göra det totalt oväntade och såna vinner nästan alltid publikens hjärta överallt, åtminstone var det så då. När Sovjetunionen och Sverige möttes i landskamp i Moskva hördes alltså publiken skandera ”Tomba, Tomba, Tomba”. Inte vid bara ett tillfälle utan ofta.

Han var också mediekändis och ett tag gick det tidningsrykten om att han hade ihop det med en av Hagaprinsessorna, Birgitta tror jag det var.

Han var slagkraftig och slängd i käften också, på ett sätt som inte var elakt. Han var vad som kallades en glad gamäng. En anekdot:

Djurgården mötte Malmö FF i fotboll. ”Di blåe” hade en fruktad centerhalv (motsvarar ungefär mittback i modern fotboll) som hette Sven Hjertsson, en spelare som var känd för att om nödvändigt hårdhänt klippa sina motspelare med både tillåtna och otillåtna metoder. Före avspark sa Hjertsson till Tumba, på bred malmöitiska:

– Du bourrrde noug ha hållet daj te eishåckej.

Efter bara några minuter gjorde Tumba 1-0 till Djurgår´n. Han knatade fram till Sven Hjertsson och sa med ett soligt leende:

– Kul spel det här! Vad heter det?

Och nu är alltså mitt livs första idol död. Det känns övermåttan sorgligt och nostalgiskt.

Vila i frid, Tumba!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4724851

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13711482.ab

 

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Ett 1900-talsliv - min barn- och ungdom, Sport och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Sven Tumba, mitt livs första idol, är död

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Det var mycket tråkigt att höra detta 😦

    Han kommer att bli saknad av de flesta i vårt avlånga land kan jag gissa?

    *kramar om*

  2. ghostopinion skriver:

    Jag tror faktiskt han saknas av fler än sportentusiasterna eftersom han var en så ödmjuk och glad och rolig och trevlig kille och ändå hade karisma. Tack för tröstkramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s