Ghost:/Åldringsvård som business

Borgerliga (och där inkluderar jag socialdemokratiska) politiker, ledarskribenter och opinionsbildare ojar sig nu över den förnedring och den vanvård som drabbar gamlingar i den kommersialiserade åldringsvården.

Antingen är dessa indignerade herrar och damer utomordentligt korkade eller så är de hycklare av toppklass. Det kunde väl vem som helst med en gnutta förstånd ha begripit att när man förvandlade åldringsvården till business så skulle den bli business. Själva meningen med business är vinstmaximering. För att uppnå största möjliga vinst gäller det att begränsa kostnaderna. Inom vård och omsorg är personalen den i särklass  största kostnaden. Alltså är det i första hand personalkostnaderna som måste hållas på ett minimum för att vinstmaximering – det primära målet – ska uppnås.

Den som inbillar sig att kapitalister satsar pengar på åldringsvård av altruistiska skäl måste leva i en drömvärld. Kapitalister investerar av en anledning: Att deras kapital ska förmeras och förökas så mycket som möjligt. Vårdskandalerna följer därvidlag bara kapitalismens logik och syfte, att maximera vinsten på satsat kapital, och är därmed ingenting att förvåna sig över. Tvärtom är de helt följdriktiga.

Då får det bli som det blir med åldringarnas vård. Vad ska de göra? En dement 84-åring kan knappast ta sin säng och knalla över till ett konkurrerande äldreboende. Det är ju inte brukarna/åldringarna som får välja i vårt nya sköna vårdvalssystem, det är politikerna som har valfrihet när de upphandlar åldringsvård. Och i politikens logik gäller att köpa det billigaste alternativet.

Att det också finns kommunala äldreboenden som misskött åldringar är inget argument. I de fallen beror vanvården på antingen politikernas ovilja att ta ut skatt/medborgarnas ovilja att betala skatt för en god omsorg, eller på personalens tillkortakommanden, inte på att bristfällig omsorg följer kapitalistisk systemlogik. Dessutom förs inga miljoner (som snabbt blir till miljarder) ut till skatteparadis från kommunala äldreboenden.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ghost:/Åldringsvård som business

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Fejjan förstås… fasansfullt!

 2. skvitt skriver:

  Jag tycker att du ska lägga till http://marknadsbacken.wordpress.com/ i din länklista.
  /Skvitt

 3. skvitt skriver:

  Håller bara med!
  /Skvitt

 4. Ping: Kyss mig i röven! « skvitts

 5. Ping: Hemimammas oroande tankar – ONDSKAN – ”Mannen utan öde” « HEMIMAMMA – Livet är politiken från sorgens perspektiv

 6. Ping: Vem myntade ordet? « skvitts

 7. Ping: skvitts

 8. Ping: Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s