Ghost:/Solidaritetsmissbruket

Aldrig i mitt snart 68-åriga liv har jag hört det gamla fina ordet solidaritet missbrukas och förvanskas så grundligt och i sådan omfattning som nu under kapitalismens förhoppningsvis slutgiltiga sönderfall och sammanbrott.

Wikipedia: Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär för kollektiv att gemensamt ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.

Alltså: Att ställa upp för och hjälpa varandra hänsynsfullt och utan egenintresse. 

Men i den döende kapitalismens nyspråk har ordet solidaritet vrängts ut och in och fått motsatt betydelse. Man kan nu under eurokrisen knappt se på TV-nyheter, lyssna på radio eller läsa en tidning utan att matas med orden att ”det nu är nödvändigt för EU-länderna att visa solidaritet”. Högskoleutbildade och så kallat kritiska journalister i mainstreammedia- dessa för makten så nyttiga idioter – förmedlar utan utan att blinka och som det verkar utan att ens reflektera över saken bankparasiternas och deras handgångna politikers uppfattning om solidaritet. Nämligen:

Att folken ska sänka sina löner och avstå från sina intjänade pensioner, att väldiga människomassor ska ställas utan arbete, att allt fler ska tvingas ut i hemlöshet, att sjukvård och sjukersättningar ska rustas ner, att skolorna ska försämras. Kort sagt en solidaritet som innebär utbredd fattigdom och ökat elände. Allt i bankparasiternas egenintresse, för att rädda och stärka deras ställning och öka deras profiter.

Just nu gäller kapitalets och politikernas hänsynslösa fattigdomsoffensiv främst Grekland och andra sydeuropeiska länder, även om vi har sett en lightversion i Sverige de senaste decennierna och framför allt under åren med alliansregeringen. Men var så säkra, finansskurkarnas solidariska kamp för folkens fattigdom kommer att sprida sig över Europa. Alla ni som blundar och vägrar att ta in vad som pågår – och ni är tyvärr majoriteten – kommer att få en traumatiserande upplevelse när eländet rullar in över Europa, inklusive Sverige.

Det är dags att återerövra solidariteten och att återge ordet dess rätta betydelse.

Kapitalismen löper amok. Valet står mellan att kröka på ryggen eller att öppna ögonen, se verkligheten och göra motstånd. Valet är ditt.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i EU, Europe, Sån är kapitalismen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Solidaritetsmissbruket

  1. Hempo Hilden skriver:

    Hör på radion om nya demonstrationer i Grekland och mina tankar går till den grekiska polischef som egentligen helst vill delta i demonstrationer och skydda sitt eget folk.Han gav en mycket öppenhjärtig intervju i AB.EUs nya nedskärningskrav på det hårt ansatta grekiska folket kommer förmodligen vara startskottet på eur-ekonomins kommande sönderfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s