Ghost:/Han, hon, hen, mappa,pamma

Djupt påverkad av den pågående livliga debatten bland några av Rikets främsta intelligenser säger jag sedan en tid tillbaka inte längre han om pojkar och män och inte hon om flickor och kvinnor. Jag har övergått till det könsneutrala hen och henom i syfte att sätta sprutt på jämställdhetsutvecklingen som sniglar sig fram i knapp styrfart. Initialt har vissa kommunikationsproblem uppstått men det löser sig nog inom högst något år när hennandet fått full genomslagskraft hos medborgarna. Några exempel:

* Häromdagen berättade jag för en granne (givetvis en hen) att jag i sommar ska bli farfar för andra gången. Hen undrade om det blir en pojke eller flicka.

Jag tittade strängt på henom och sa vänligt men bestämt.

– Ultraljudet visade att det blir en hen. Några könsavgränsande bestämningsord vill jag inte veta av, tack så mycket!

– Men då är väl i alla fall henoms mamma och pappa glada, försökte grannen.

– Hen har ingen mamma och pappa, hen har antingen en mappa eller pamma, förklarade jag strängt och pedagogiskt.

– Men du måste väl tycka att det är jätteroligt att bli farfar igen.

– Jag blir icke farfar, förmanade jag. Den könskorrekta benämningen är gammelmappa eller gammelpamma. Farfar är förlegat och utpekar könstillhörigheten på ett oacceptabelt sätt.

Grannen gick, när hen vände ryggen till såg jag att hen förundrat skakade på huvudet.

* När jag gick till skoaffären för att köpa ett par tofflor i present till en anhörig frågade expediten om det skulle vara dam- eller herrtofflor.

– Det ska vara hentofflor, svarade jag med eftertryck. Vad är det här för en skoaffär egentligen som inte hänger med sin tid utan håller fast vid vid en könsindelning som hindrar en sunt jämställdhetsarbete och därigenom fungerar som en bromskloss för en progressiv samhällsutveckling?!

– Tyvärr har vi nog inga hentofflor, svarade expediten rodnande och urskuldande. Men jag ska ta upp frågan med föreståndaren när hen (se där, lite avtryck hade mitt ståndaktiga könsöverskridande språkbruk gjort) kommer tillbaka från semester.

– Då vänder jag mig till en butik med modernare värderingar, förklarade jag och stegade, stolt över att framgångsrikt ha hävdat min ideologiska övertygelse.

* För några kvällar sedan var jag och en kompis på krogen i förhoppningen att lyckas övertyga någon varelse om att lite rajtantajtan skulle sitta fint. Några bord längre bort satt en sådan varelse. Jag frågade kompisen om hen kände henom. Javisst, svarade hen, vill du att jag ska presentera er?

Jag är själv lite blyg så jag tyckte det var en bra idé. Jag var helt säker på att varelsen och jag skulle komma bra överens. Jag förhöll mig givetvis helt könsneutral under konversationen, trogen min övertygelse att kön är underordnat ideologi.

Framåt stängningsdags frågade jag försynt om jag fick följa henom hem. Då visade det sig att det varit ett misstag att tro att hen och jag kommit bra överens. Hen fräste:

– Du och ditt förbannade hennande! Om det varit nån stake i dig hade du gärna fått följa med hem. Men som det nu är kan jag lika gärna gå hem och sova. Ensam!

Men såna små kalamiteter som jag här berättat om kommer som sagt säkert att utebli när hen inom kort fått totalt genomslag i vårt svenska språk.

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Feminism HBTQ och kön, Språk och språkmissbruk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Ghost:/Han, hon, hen, mappa,pamma

 1. skvitt skriver:

  Heter det trosonger eller kalsorsor som du hade planer på att ni skulle ta av er? Och vilken könsneutral ställning hade du tänkt? Det går ju inte an att någon ligger underst. För det blir ju inte jämlikt, vem det än är.

  Men kanske du skulle ligga underst, eftersom kvinnorna har så mycket att ta igen. Och antagligen beror det på att jämställdhetsfrågorna kom igång sent. Det i sin tur lär ha berott på att man inom kvinnorörelsen inte kunnat hålla sams, eller som Fredika Bremer sa på ett möte: ”Så länge vi kvinnor är delade på detta sätt kommer vi alltid att ha männen över oss.”

  Så går det ju inte att uttrycka sig i dagens värld. Istället ska det ju heta att ”Så länge vi kvännerna är delade på detta sätt kommer vi alltid att ha männorna över oss.”
  Eh, fast det går ju inte heller. Man kan ju lista ut könen (f’låt ordet!) ändå.

  Nytt försök: ”Så länge vi homo sapiens är delade på detta sätt kommer vi alltid att ha andra homo sapiens över oss.”

  Nu fick vi en prinsessa (oops!). Men så kan det ju inte heta. Alltså fick vi en ny kunglighet. Vilket kön (f’låt igen!). Men vilket onämnbart hade ungen? Det är en statshemlighet!

  Men jag tycker i alla fall att det är synd att det inte blev en sådan där som har lite dingelidong mellan benen. För jag hade önskat ett bra namn till den. Tänk när den hade blivit kung (eh, kunging?), så hade han (satan, nu slant jag igen och min tippex är slut) blivit vår Kung Laban.

  Nu är det hög tid att sluta uppföra sig som en gentle… ni vet. Aldrig hålla upp dörren, aldrig bjuda på en drink, aldrig köpa chokladask och blommor och aldrig ha kondom. Vad är det för fel på en pessar? Det behövs ju inte jämt, för varannan gång ska vi väl ha det lite rajtantajtan med en av samma, liksom. Det är ju redan helt normalt och sunt nu för tiden.

  Och i jämställdhetens namn är det dags för att kvinnen får en riktig sprutorgasm. Båda ska spruta, fattas bara!

  Ja, det var några tankar på morgonkvisten och i jämställdhetens namn vaknade jag utan morgonstånd och med en tampong i röven, eftersom jag inte hittade något annat ställe att stoppa den. Men nu ska jag till kirurgen och fixa denna lilla av naturen skapade miss.

  /Skvitt

 2. ghostopinion skriver:

  Det får bli en sidgök i jämställdhetens namn.

 3. ghostopinion skriver:

  Kaltros eller naket under är mitt förslag.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Nu har jag börjat hämta mig och har sovit mina vanliga två dygn när jag gjort något utöver att bara vara…

  Hemikramar på er båda ♥

 5. kao skriver:

  Skulle jag vara ung nog att kunna föda fler barn så skulle de givetvis heta Maj-Björn eller Karl-Astrid 😉

  Kram
  Kao

 6. kao skriver:

  En underbar tankegång bland nutidens förvirrade förslag vad det ska heta, egentligen :-).
  Varannan gång över, varannan gång under vid sex. Blir det barn blir detta ett neutrum.
  Bäst vi rättar oss efter populasen, de vet ju bäst…
  Tack för ett gott skratt, som tillfälligt förlängde munnen.

  Kram
  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s