Ghost:/Arbetare – finns dom?

Läs Annelie Jordahls text från radions OBS. Den ger en del att tänka på.

Den svenska arbetaren blir allt osynligare i offentligheten, trots att nästan hälften av oss fortfarande jobbar inom så kallade arbetaryrken. Samtidigt finns det ett nyväckt kulturellt intresse för arbetarklasskildringar. Anneli Jordahl har sett och läst och samlat sig till ett svar på frågan: finns det arbetare idag?

—————————————————————————–

Jag vet inte hur många gånger jag hört det. Jag blir lika häpen varje gång. Drabbas av overklighetskänslor. Finns det arbetare i dag? Märkligt nog kommer frågan oftast från kollegor, kulturskribenter, journalister. Jag vet inte hur de tänker och, kanske snarare,varför de tänker så: att den svenska arbetarklassen inte längre existerar.

Mina föräldrar är pensionärer i dag. När jag växte upp var mamma verksam som kokerska och senare som undersköterska i hemtjänsten. Pappa var elinstallatör, utan egen firma. Yrken som alltjämt existerar. Deras nära vänner har klassiska arbetaryrken. Kanske är det inte så märkligt att jag blir provocerad när det påstås att de inte finns, att Sverige består av en stor medelklass, samt en grupp som hamnat i så kallat utanförskap.

Fortsätt läs här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=4995247

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ghost:/Arbetare – finns dom?

 1. herrsspekulerar skriver:

  Det finns gott om ”arbetare” i Sverige, en del tjänar rätt så hyfast, andra tjänar skrämmande lite men visst finns vi fortfarande även om det tycks glömmas bort ibland.

  Personligen så tycker jag det blir rätt så intressant när man inte betraktar folk med hyfsat bra lön som arbetare, för mig ligger det på ett helt annat plan än bara lönen. En elektriker idag kännar bra, men är enligt min defintion fortfarande en arbetare då arbetsmomenten i sig innebär att man inte har så stor kontroll över sitt arbete, man styrs till stor del av andra och har svårt att påverka den egna situationen. För mig handlar det som sagt mer om hur arbetet utförärs än om vad lönen är.

  Jobbar ju numera återigen i byggsvängen och tjänar hyfsat runt 34 tusen/månad som snitt. Men arbetet är tungt, vi kan inte styra speciellt mycket över hur det skall utföras, arbetsmiljön är tuff, kroppen slits ut osv, stress, för lite tid med familj då det innebär mycket restid när man ca en gång om året byter arbetsplats. Svårt att hitta ett boende som passar var det byggs, är ju inte rimligt att fru och barn skall flytta varje gång jag bytar arbetsplats.

  //Herr S

  • ghostopinion skriver:

   Håller mig dig i allt väsentligt, men det fins en mer avgörande punkt. Vem som äger produktionsmedlen som arbetet utförs med och vem som tar hand om det mervärde som arbetet skapar. Den som inte äger och den som blir blåst på mervärdet är arbetare.

   • herrsspekulerar skriver:

    Det du tar upp är riktigt intressant och utgör enligt mig en begränsning för den eknomiska utvecklingen, där kvartalsrapporter styr verksamheten, där fiktiva siffror blir mer intressant än faktiskt resultat.

    Är intressant att se hur privatägda företag och bolag ägda av utomstående aktieägare agerar. Där utvecklingen och framtidssatsningen är större i de privatägda företagen, där dom stora vinsterna fås fram över tidsperioder längre än 3-12 månader.

    Ser vi på den tyska ekonomins återhämtning efter sista krisen så är det dom medelstora privatägda företagen som står för den största återhämtningen, dom företag som satsade på utveckling, nya maskiner, på sin personal som nu producerar mer och får större vinster.

    //Herr S

 2. kao skriver:

  Hela samhället bärs upp av arbetarklassen. För hur skulle övriga annars kunna existera om inte de klassiska arbetaryrkena fanns kvar och ingen matbutik var öppen? Plus 100 saker till.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s