Ghost:/Pengar är makt

Pengar är makt.

Så lyder ett gammalt och mycket sant talesätt. Det är i grunden helt korrekt, även om man naturligtvis inte kan göra en exakt analys av maktförhållanden baserad enbart på intjänade kronor och ören. Men i grova drag stämmer det.

Ta exempelvis en undersköterska eller ett butiksbiträde som tjänar i runda slängar, för enkelhetens skull säger vi 20000 i månaden, vilket blir 240000 om året. Jämför sedan undersköterskan/butiksbiträdet med statsministern (oavsett partifärg) som tjänar en bit under 2 miljoner under samma år.

Nu är jag inte så naiv att jag tror att det avspeglar maktrelationen dem emellan. Men det belyser principen.

Plocka därefter in bankägare och bankdirektörer i ekvationen. I jämförelse med dem är statsministern en fattiglapp med sina knappa två miljoner om året. Bankdirektörerna tjänar mångdubbelt mer och har mångdubbelt större makt och bankernas budgetar överträffar mångdubbelt Sveriges statsbudget. Även om tillgångarna mestadels består av luft räknas de i vårt sjukt befängda ekonomiska system som riktiga pengar.

I detta faktum finner vi huvudförklaringen till att stats- och finansministrar gör som bankägare och bankdirektörer vill, även om politikerna gläfser lite ibland för att inför väljarna framstå som om de har något att säga till om, men i själva verket vet de sin plats.

Men makten finns där pengarna finns. Följ pengarna och du finner sanningen om maktförhållandena i världen.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ghost:/Pengar är makt

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Men när apokalysen kommer kommer inte pengar vara makt – utan knowhow i överlevnad och praktiska saker som att bygga ett hus och laga en bil och finna och lagra föda…

  Det kan inte pengar förändra *hehe*

  Poetisk rättvisa kommer en dag – var så säker!!

 2. ghostopinion skriver:

  Inte om vi kan hindra det.

 3. Ping: skvitts

 4. Ping: Skvitts pyttipanna « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s