Ghost:/Varför tillämpas inte ockerlagstiftningen?

Wikipedia: Ocker är enligt svensk rätt ett brott som består i att den som utnyttjar någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter ellerfängelse i högst två år.[1]

Som exempel kan nämnas lån med oskäligt hög ränta. Under senare år har vissa SMS-lån uppmärksammats i dessa sammanhang.[2] Även i äldre tider förekom lån till oskäligt höga räntor och de som lånade ut pengar på detta sätt kallades procentare.

För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.[3]

Om brottet är grovt döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.[4]

Ghost: Nu är frågan varför ingen svensk åklagare tillämpar ockerlagstiftningen och väcker åtal mot de skumraskföretag som utnyttjar människors trångmål till skyhöga räntor som står i uppenbart missförhållande till motprestationen, vissa sms-lån har en effektiv ränta på över 75 procent (Svenska Dagbladet, 29 mars 2010: Sms-lånets effektiva ränta: 75 862 %). För 50 år sedan betraktades en 15-procentig kreditränta som ocker eller på gränsen till ocker, i dag är det vardagsmat.

Att åklagarna väljer att blunda för ockerlagstiftningen är dock ingen slump. De har helt enkelt anpassat sig till den allt råare och hänsynslösare finanskapitalismen. Politiken och samhällsandan är sådan att ocker betraktas som en helt legitim gärning. Att tillåta plundring av utsatta människor in på bara skinnet ses inte längre som ett brott utan som något som ligger helt rätt i tiden.

Referenser [redigera]

 1. ^ https://lagen.nu/1962:700#K9P5
 2. ^ Svenska Dagbladet, 29 mars 2010: Sms-lånets effektiva ränta: 75 862 %
 3. ^ https://lagen.nu/1962:700#K9P5S2
 4. ^ https://lagen.nu/1962:700#K9P5S3

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Brott och straff - polis, åklagare, domstolar och kriminalitet, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ghost:/Varför tillämpas inte ockerlagstiftningen?

 1. svantelarvig skriver:

  Har funderat på samma sak sedan 1988 då jag köpte huset i Nordingrå där fanns ett lån, som föregående ägare tagit, och bundit till en ränta på 14,95%. Jag ville betala huset kontant, och inte ha några lån, men Spintab vägrade att gå med på detta, och jag var dum nog att köpa huset i alla fall. Efter 1 år skulle lånet läggas om, och då blev Spintab väldigt besvikna när jag löste lånet i sin helhet. Du kan inte ana hur många hinder de försökte lägga ut för den transaktionen. Några argument från den transaktionen var, man måste ha lån på sin fastighet, annars får man inte skatteavdrag, det går inte att sälja en fastighet utan lån, o.s.v. Jag brydde mig inte, och löste lånet, så jag blev skuldfri, och har inte ångrat det en sekund. Jag lyckades sälja huset, och de registrerade inteckningarna hjälpte köparen att få lån. Köpte ett nytt hus i Ljungdalen av mina föräldrar, också det kontant. När mina föräldrar avled fick jag en större summa i arv efter dem, och då ville banken hjälpa mig att ta hand om dessa. Jag sa bara att om denna summa ska försvinna ska jag sköta det själv. Bor nu i en villa i Kårböle, och är helt skuldfri, så Göran Perssons devis att är man satt i skuld är man inte fri, stämmer inte på mig.
  Svante

 2. skvitt skriver:

  Mycket förtjänstfullt inlägg!
  Delat på FB.

  Nu är det dock så att både myndigheter och kapitalister tillhör den del av samhället varom detsamma har rättsväsende till att beskydda.

  I det första fallet kan nämnas vad Uppdrag granskning tog upp nyligen.
  http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning
  Enligt lagen har arbetsförmedlingen skyldighet att kontrollera att en arbetsgivare försäkrar sina anställda och i de fal där de anställs med lönebidrag får arbetsgivaren betalt för att i sin tur betala in försäkringarna, om jag förstod saken rätt.
  Uppdrag granskning kunde visa att arbetsförmedlingen inte hade utfört denna kontroll, till men för de som arbetade.
  Arbetsförmedlingen slog ifrån sig med att hänvisa till sina egna regler om kontroll, inte till vad lagen krävde. De skadelidande fick ingen hjälp och ingen rätt mot myndigheten.

  I det andra fallet gäller att lag, lagföring och tillämpning av lagen har som utgångspunkt att se till att det kapitalistiska systemet fungerar på ett friktionsfritt sätt så att deras verksamhet (läs: överföring av rikedom från arbetande klass till profiterande klass) löper på utan störning.

  Det här innebär att om du och jag hänvisar till våra egna kontroller, till exempel förlitar oss på en hastighetsmätare som inte fungerar, då gäller inte våra kontrollsystem – då gäller lagen, alltså hastighetsbegränsningen på den aktuella vägsträckan. Men när arbetsförmedlingen hänvisar till sina egna kontroller som inte fungerar, då gäller kontrollrutinerna och inte lagen (vilken dock står över regelverk).

  Det innebär också att om jag passar på tillfället att låna dig till hyran så att du inte blir vräkt, mot en ränta på 20% per månad, då gäller ockerlagen, såvida jag inte har ett företag som har specialiserat sig på denna sorts ocker.

  Det var väl egentligen inget nytt för dig, men tänk så många som lever i villfarelsen att vi lever i ett samhälle där lagen är lika för alla!

  Jag spyr över folks brist på bildning. Men jag spyr också på sådan grisar som den kvinnliga tjänstemannen på Arbetsförmedlingen!

  Jag bjuder på en liten länk: http://folkvet.nu/2011/09/sanningen-om-forsakringskassan-kommentar-fran-en-anstalld/

  Och så har vi Svante: http://tjalletvarviggsblogg.wordpress.com/2012/03/15/tjalle-om-mansklighet/

  /Skvitt

 3. Lucas skriver:

  Bra inlägg, förtjänar att uppmärksammas. Varför inte skicka in det som insändare till Metro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s