Ghost:/Vad vilja socialdemokraterna? (Vad August Palm EGENTLIGEN sa)

Jag har på den socialdemokratiska partiledningens uppdrag grävt lite djupare i de historiska arkiven och gjort en sensationell upptäckt, nämligen vad August Palm EGENTLIGEN sa i sitt legendariska tal Vad Vilja Socialdemokraterna.

Att det historiska fyndet passar som hand i handske med den nuvarande socialdemokratiska ledningens ideologi  – att partiets målsättning inte är att avskaffa klasserna utan att göra det möjligt för arbetarna att göra klassresor – är naturligtvis en ren tillfällighet. Ingalunda att jag skulle äventyra min forskningsheder för att tillfredsställa partiledningens behov av ideologiska justeringar.

Alltså: Här följer vad Mäster Palm EGENTLIGEN sa, den slutgiltiga versionen, direkt från hans eget originalmanuskript:

”Vad vilja socialdemokraterna? Att möjliggöra för varje arbetare att bli en sann klassresenär! För att det målet ska kunna uppnås måste klassamhället bestå. Ty utan klassamhälle inga klassresenärer. Alltså vilja socialdemokraterna icke socialism, utan kapitalism.

PS. De politiska partier eller andra sammanslutningar som önskar tillförlitlig grundforskning för att från historiska källor få bekräftelse på att den nuvarande ideologiska kursen är riktig kan med förtroende vända sig till mig. Måttlig taxa (som helst bör hemlighållas och utbetalas svart).

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ghost:/Vad vilja socialdemokraterna? (Vad August Palm EGENTLIGEN sa)

 1. Svante skriver:

  Efter att ha läst lite om Mäster Palm, är jag böjd att hålla med dig, detta till trots att han för sina åsikter satt fängslad då, och då. Men hans borgerliga tanke var att undvika revulotion, så att kapitalismen kunde utvecklas på fredlig väg.
  Svante

  • ghostopinion skriver:

   Nog var han mer reformist än revolutionär, Mäster Palm, men hans historiska betydelse för arbetarrörelsens utveckling i Sverige och därmed förbättrandet av arbetarnas villkor kan man inte frånta honom.

 2. Ping: Ghost:/Thomas Östros ny chef för banksvindlerierna | ghostalive

 3. skvitt skriver:

  Jag tror du skarvade lite granna nu.
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s