Ghost:/Guillou om hästskitsyndromet

Jan Guillou i Aftonbladet:

”Eftersom en överväldigande majoritet av våra politiker, från ­moderathögern till Socialdemo­kraterna, är överens om att privatisera så mycket som möjligt och helst lite till av all gemensam egendom så måste de hitta på de mest fantasi­fulla förklaringar till att deras strävan på helt andra områden också, på något magiskt sätt, skulle skapa ­mera jobb.

När högern vill sänka skatterna för de rika och betala det med minskade utgifter för de fattiga, de sjuka och de arbetslösa låtsas man att det är jobbskapande. För om rika får mera pengar så blir de väldigt flitiga. Om de fattiga får pengar blir de lata.

Alltså kommer de flitiga rika nu sätta fart på hjulen så att det kommer hela samhället till godo. Redan på 1960-talet var detta en populär höger­idé som den amerikanske ­nationalekonomen John Kenneth Galbraith döpte till hästskitsyn­dromet.

Om hästarna får mer havre blir det mer över för sparvarna att picka i skiten.”

Läs hela krönikan: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article14784230.ab

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Guillou om hästskitsyndromet

  1. skvitt skriver:

    Reblogged this on skvitts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s