Ghost:/Hallucinatorisk realism (om Nobelpriset)

Den kinesiske författaren Mo Yen har tilldelats Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han skriver med ”hallucinatorisk realism”.

Det känner jag igen. Hallucinatorisk realism upplevde jag så gott som ständigt på den tiden jag knarkade. Inte fan fick jag något Nobelpris för det, varken i litteratur, medicin eller fred. Kanske berodde på att jag inte skrev särdeles mycket. Men fredlig var jag, fredligare än Barack Obama som tilldelats fredspriset till den norska kommitténs oändliga skam.

Därmed inte sagt att Mo Yen inte gjort sig förtjänt av litteraturpriset. Förmodligen är han värd det, men jag kan inte uttala mig säkert eftersom jag inte läst något han skrivit.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Alkohol, droger, doping, mediciner, rökning, Personligt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ghost:/Hallucinatorisk realism (om Nobelpriset)

 1. skvitt skriver:

  Den gillade jag och om jag känner dig rätt så gillar du säkert också att uppmärksamma detta 50-årsjubiléet som jag tog upp här:
  http://skvitts.wordpress.com/2012/10/11/rachel-carson-tyst-var/

  /Skvitt

 2. Svante Svensson skriver:

  Apropå fredspris, jag har alltid tyckt att sjuk humor är roligt, men Norska Nobelkommittén har idag överskridit gränsen för humor. Detta får mig att tänka på alla Norgehistorier jag hört.
  Svante

 3. kao skriver:

  Det är pinsamt! Är övertygad om att du förtjänar priset mer än vad EU gör.

  Kao

 4. kao skriver:

  …och kinesen som fick priset: kanske han är bra. Men vem, förutom Nobelkommitten och några kulturnördar(de som vill bestämma över vår kultursmak), har läst hans verk? Man har ju inte gjort reklam för hans verk, direkt….

  • ghostopinion skriver:

   Jag har heller inte läst Mo Yen och kan därför inte bedöma hans skrivande. Men motiveringen ”hallucinatorisk realism” är lustig fast det är förstås inte pristagarens fel utan akademiens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s