ghost:/Så har vi löst tiggeriproblemet i Kungl Ghostrepubliken

Här i Kungl Ghostrepubliken har vi nåtts av den upprörande nyheten att en hemlös tiggare iakttagits talande i mobiltelefon centralt i huvudkommunen Stockholm i vårt grannland Sverige. Sådant får naturligtvis inte förekomma i en välordnad välfärdsstat. Vi har därför bett Kungl Ghostrepublikens justitiestatsråd Bettan Asp informera oss om huruvida mobiltelefontalande tiggare förekommer även i vårt land.

– Aldrig, säger justitiestatsrådet Asp. Och om det ändå skulle förekomma – vilket det alltså inte gör, åtminstone inte mig veterligt – har vi ett helt batteri av åtgärder att sätta in mot ofoget. Som vanligt ligger vi hästlängder före Sverige vad gäller välfärdsutveckling. Vi vidtog skarpa åtgärder sedan en av våra uppburna kändisar för fyra år sedan slog larm om att hon blivit vittne till hur en tiggare talade i mobiltelefon på allmän plats.

– För det första förekommer bara legitimerade hemlösa tiggare i Kungl Ghostrepubliken. Så fort hemlöshet uppstått för en individ och behov av tiggeri föreligger hänvisas vederbörande till en obligatorisk utbildning i hur tiggeri effektivast bedrivs under respekterande av gällande lag. En av kärnpunkterna i utbildningen är att inga tecken på onödigt ägande får uppvisas vid utövande av tiggeriet. Onödigt ägande sänker trovärdigheten hos den tiggande och därmed sjunker även effektiviteten.

– Under utbildningen betygssätts eleverna varje termin för att både de och myndigheterna ska få en uppfattning om deras lämplighet för yrket, fortsätter Bettan Asp. Efter två år förses de elever som klarat examinationskraven med ett bevis härpå i form av en inramad skylt med texten Av Kung Ghostrepubliken  legitimerad tiggare, avsedd att hänga på bröstet.

– Givetvis har vi ett strikt regelverk för hur tiggandet får utövas, gällande både tiggarna själva och de medborgare som överväger att skänka allmosor. För tiggarna gäller att de inte får inneha några andra ägodelar än kläderna på kroppen, vilket innefattar skodon, strumpor, kalsonger/trosor, skjorta/blus, , byxor (gäller båda könen; kjol/klänning är otillåtet med tanke på dessa plaggs klena värmehållighet), tröja, jacka, halsduk, vantar samt mössa. Alla klädespersedlar ska ha uppnått ett visst mått av slitage för tiggarnas eget bästa, det gäller ju att inte visa några som helst tecken på välstånd. Tiggarna åläggs också enligt lag att varje år inlämna inkomstdeklaration till skatteverket. För givmilda medborgare gäller att inte skänka allmosor till andra än de legitimerade tiggarna. Brott mot denna regel innebär förbud mot fortsatt givande och böter motsvarande värdet på en modern smartphone.

Ehuru imponerad av detta lagreglerade och välorganiserade tiggeriprogram undrar intervjuaren – det vill säga jag som här ordagrant återger justitiestatsrådet Asps klargörande redovisning av ämnet – om det inte krävs en omfattande statlig kontrollapparat för att regelverket  ska följas lika minutiöst som lagstiftaren avsett.

– Det är korrekt, replikerar statsrådet. Just därför har polisen de senaste åren fått ett tillskott på ettusen tjänster och skatteverket med lika många. Som en bonus har alltså sysselsättningsgraden ökat i vårt praktiskt taget perfekta rike.

Och vilka sanktioner kan tillgripas mot olegitimerade tiggare – om sådana mot förmodan skulle förekomma – och mot tiggare som innehar otillåtna ägodelar, exempelvis mobiltelefon?

– Vi tillämpar ett trestegsprogram, inspirerat av det som vissa delstater i USA tillämpar, förklarar statsrådet. Vid första brottet mot regelverket avhänds vederbörande tiggare rätten att bära jacka och byxor. Vid andra brottet beslagtas skor, mössa och kalsonger/trosor. Vid tredje brottet beslagtas  tiggarens legitimation och samtliga klädespersedlar. I detta skick, alltså naken, förvisas vederbörande  till okänd utrikes ort.

– Regelverket och tillförandet av myndighetsresurser har visat sig ha utomordentligt god effekt. Statskassan har tillförts 43 723 kr i tiggeriskatt och på snart två år har inte fler än tre tiggare med mobiltelefon påträffats. Detta har gett positivt utslag på polisens pinnstatistik, som alltså förbättrats med tre uppklarade brott.  Procentuellt innebär det ett väldigt lyft med tanke på polisens låga uppklarandegrad i övrigt.

PS. Er som saknar allmänbildning vill jag informera om att Kung Ghostrepubliken är ett litet, relativt okänt men naggande gott grannland till Sverige.  Spridda notiser om detta land finns här: Kungl Ghostrepubliken

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Kungl Ghostrepubliken och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ghost:/Så har vi löst tiggeriproblemet i Kungl Ghostrepubliken

 1. Svante Svensson skriver:

  Ghostrepubliken.
  Det verkar som om ni har ordning och reda på er i er republik. Hur behandlar ni ålderspensionärer, förhoppningsvis inte, som grannlandet Sverige, för där behandlas vi som paria, och snyltare. Tar ni emot flyktingar från grannlandet, eller har ni lika stränga asylregler hos er? Måste man bo i campingstugor, husvagnar, eller uttjänta baracker innan man får uppehållstillstånd?
  Svante

 2. ghostopinion skriver:

  Jag har en bror – han är märkvärdigt lik mig, för övrigt – som emigrerade till vårt grannland Sverige i unga år. Där har han bott och arbetat sedan dess och lever nu där som ålderspensionär. Han är kritisk till mycket när det gäller pensionärernas villkor men tycker att din beskrivning att de behandlas som paria och snyltare är våldsamt överdriven. De flesta lever. enligt honom, ett materiellt mycket gott liv även om de är undantagna från en del av jobbskatteavdragen. Själv har han efter en del äventyrligheter i livet fått kronofogden efter sig och får av pensionen endast behålla 5100 kr/mån när hyran är betald (betydligt mindre än vad medelpensionären får ut) men säger att han klarar sig utmärkt på detta belopp, det räcker till och med till något eller ett par månatliga besök på kvarterskrogen om han så skulle önska, och det gör han. Det räcker även till att avsätta 200 kr/mån till barnbarnens sparkonton och att besöka dem ungefär varannan månad till en tågkostnad på 360 kr. Några excesser därutöver har han naturligtvis inte råd med. Det tar han med jämnmod utan att klaga.
  Han är medveten om att det finns så kallade fattigpensionärer men har inte riktigt klart för sig hur mycket – eller lite – pengar dessa har att röra sig med per månad eller hur många de är. Han tvivlar dock på att det handlar om så väldigt mycket mindre än de 5100 han själv förfogar över. ”Ibland tycker jag att svenska pensionärer är ena riktiga gnällspikar” säger han, ”men då får jag höra att jag är en reaktionär bakåtsträvare”.
  Några som däremot behandlas som paria är de sjuka och dementa pensionärer som har haft olyckan att bli instoppade på särskilda boenden med för lite personal och utan nattbemanning, tycker min bror. Men det är ju en annan fråga än den som gäller för det stora flertalet medelpensionärer.
  Här i Kungl Ghostrepubliken tar vi emot flyktingar och de lever under ungefär samma förhållanden som flyktingarna i Sverige. Det beror ju på att både den nuvarande och tidigare regeringar fört en politik som lett till stor brist på bostäder. Det går ju inte att erbjuda varken flyktingar utrikes ifrån eller infödda i Sverige lägenheter som inte finns.. Då blir det som det blir, alltså baracker och campingstugor.
  – Naturligtvis, avslutar min bror, skulle jag hellre se ett annorlunda samhällssystem där tillgångarna fördelades mer rättvist enligt principen ”av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov”. Men med tanke på att vi lever under kapitalismen tycker jag att pensionärerna här i Sverige har det minst sagt hyggligt ställt. Än så länge i alla fall. När kapitalismen kraschar fullständigt kommer vi alla att få det mycket sämre innan det blir bättre.

 3. kao skriver:

  Din bror i din monarki är ju välbeställd! Jag har inte så mycket kvar när min hyra och räkningar är betalda. Ändå har jag inga skulder eller för hög hyra….

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s