Ghost:/EU knakar i fogarna

Storbritanniens premiärminister David Cameron ska alldeles strax, kl 9, hålla ett tal där han enligt vad som läckt ut väntas öppna för en folkomröstning om nationens EU-medlemskap. Talet direktsänds i TV2 och på webben.

EU knakar alltså i fogarna. Motsättningarna ökar – maktmässigt, finansiellt, geografiskt samt mellan euroländer och icke euroländer – och därmed motståndet. EU utvecklas alltmer till en maktorganisation med federativa ambitioner under tysk överhöghet. EU med Tyskland som dominant kapar åt sig mer och mer makt på bekostnad av de nationella parlamenten och regeringarna. I Grekland och Italien har EU till och med tillsatt regeringschefer. Historiens dom kommer att bli hård över de politiker som antingen av oförstånd eller fullt medvetet sålt ut den nationella suveräniteten och självbestämmandet till det odemokratiska och maktexpansiva EU.

Ty EU är alls icke demokratiskt, varken i parlamentarisk eller någon annan mening. För mig är det en gåta hur politikerna i år efter år lyckats övertyga så många européer om att EU är en demokratisk organisation. EU styrs av politiker och byråkrater som inte varit i närheten av att väljas av medborgarna. Det enda EU-organ som direktväljs av  medborgarna är Europaparlamentet vars legitimitet emellertid är ytterligt svag eftersom mindre än 43 procent av EU-ländernas väljare röstade i valet 2009. Det låga valdeltagande är enligt min mening en följd av att medborgarna, med rätta, betraktar EU-parlamentet som en papperstiger som saknar både tänder och klor. Parlamentet påstås vara en lagstiftande församling men ledamöterna har ingen rätt att lägga fram egna lagförslag. Rätten att föreslå lagar är förbehållen EU-kommissionen där icke folkvalda representanter sållar fram förslag som gynnar EUs – det vill säga deras egen – makt och försvagar de enskilda medlemsstaternas.

Men nu knakar alltså EU i fogarna. Enligt opinionsmätningar vill ca hälften av Storbritanniens väljare gå ur EU medan endast drygt 30 procent önskar fortsatt medlemskap.

Jag hoppas och tror, när David Cameron – själv EU-förespråkare – gett efter för opinionen i Storbritannien och öppnat för en folkomröstning, att andra folk i andra EU-länder ska följa efter och göra motstånd mot fortsatt maktöverföring till EU och kräva den nationella suveräniteten åter.

PS. Nu har jag lyssnat på nästan hela David Camerons tal. Det var i det stora hela alldeles förbannat bra för att komma från en konservativ EU-anhängare. Men därtill var han nog nödd och tvungen av en tung hemmaopinion.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i EU, Europe, Politik och samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s