Ghost:/Sverige har inget försvar

Apropå den uppblossande försvarsdebatten:

Sverige har inger försvar. Ett militärt försvar som inte kan försvara landet kan inte kallas försvar. Det är falsk varudeklaration.

Vad Sverige har är en liten yrkesarmé, huvudsakligen uppbyggd för att fungera som hjälptrupp när USA går i krig i sin strävan efter världsdominans. En slags statlig legostyrka, skulle man kunna säga. Sveriges flygvapen har därutöver den viktiga uppgiften att göra stora beställningar av JAS Gripen och därmed berika SAABs ägare.

Folkpartiledaren Jan Björklund vill nu fördubbla antalet yrkessoldater och organisera brigader genom att mobilisera reservister.  Det finns ingen anledning att tro att detta skulle stärka Sveriges försvarsförmåga mer än marginellt. Kanske skulle vi kunna stå emot ett anfall i en del av landet tre veckor i stället för som nu en vecka. Dessutom hyser jag en välgrundad motvilja mot yrkesarméer, i politiska krislägen kan dess generaler lätt frestas att gripa makten och utgör därmed per definition ett hot mot rikets och medborgarnas säkerhet.

Om vi vill ha ett starkt, stabilt, hållbart och pålitligt försvar är antagligen den enda lösningen att återinföra den allmänna värnplikten.

Annars kan vi lika gärna avskaffa svensk militär. Därmed skulle vi också avskaffa kostsamma invasionsäventyr utomlands som hjälptrupp till USA.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Internationellt, krig, konflikter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/Sverige har inget försvar

  1. kao skriver:

    Om vi klarar oss en eller två veckor är marginellt.

    Jag ser det ekonomiska hotet från USA och EU och hela det kapitalistiska uttsugarsystemet som ett mycket värre hot mot oss, än ett eventuellt anfall från Ryssland – som kanske aldrig kommer att ske.

    Kao

  2. Pingback: Ghost:/Sveriges ”försvar” är till för krig utomlands | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s