Ghost:/Socialdemokraterna som blev näringslivets män

I dag smälter eliterna alltmer samman och tidigare toppolitiker fungerar ofta som dörröppnare åt näringslivet.

När den borgerliga alliansen vann valet 2006 togs många av medarbetarna från olika pr-byråer och de lediga platserna fylldes av de socialdemokrater som förlorade jobbet. Av statsråden i Göran Perssons regeringar 1995-2006 har 13 av 44 tagit plats i bolagsstyrelser eller driver egna företag. Bara tio finns kvar i politiken.

Göran Persson blev konsult åt JKL, Pär Nuder hos Wallenbergsfärens EQT. Björn Rosengren blev Stenbecksdirektör. Erik Åsbrink är rådgivare åt Goldman Sachs. Mona Sahlins stabschef Stefan Stern gick till Magnoras äldreomsorgsbolag Silver Life. Thomas Östros blev nyligen vd för bankföreningen. Listan kan göras längre….

Men vad händer med demokratin om eliterna i allt större grad smälter samman till en elit?

Frågan om socialdemokratiska klippare togs upp av Daniel Suhonen och Felix Antman Debels i oktober 2012. Då missade jag artikeln men nu vill jag gärna bidra till att ge den spridning. Läs hela här:  DN debatt

Jan Guillou tog upp samma tema i Aftonbladet:

Fenomenet är alltså ganska nytt. Men ändå förvånansvärt oblygt. För alla dessa män, det är nästan bara män, som säljer sig till den förre motståndaren måste alltså mena att ingenting av det jag slogs och talade för som socialdemokratisk politiker betydde något. Det var bara ett inte alltför välbetalt jobb. Nu får jag bättre­ betalt för att säga emot allt jag tidigare sagt.

Svårast av allt att förstå i dessa ärelösa mäns beteende är ändå deras totala skamlöshet.

Men det blir lättare att förstå hur Socialdemokraterna kunde presentera sitt senaste idéprogram under rubriken ”affärsplan”.

Hela Guillous kolumn: Plötsligt betyder allt som S-männen slogs för ingenting

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ghost:/Socialdemokraterna som blev näringslivets män

 1. Svante Svensson skriver:

  Ang. sossar har jag inte under mitt liv trott på att de företräder andra än sig själva, men min morfar sa alltid att röstar man på högern i stället får man ett helvete. Morfar sa också att fackföreningen var ett djävla skit, för de hindrade vanliga medlemmar att yttra sig på mötena, och släppte bara fram de som hade ordets gåva och högre utbildning. Detta stämmer helt med min erfarenhet, ingen opposition mot de styrande får förekomma, då blir man avbruten av störningseliten när man fått ordet av ordföranden.
  Svante

  • ghostopinion skriver:

   Men trots brister och maktfullkomlighet har socialdemokraterna varit mindre dåliga än borgarna. Dock har S varken insikt om eller lösningar på dagens katastrofala kriser, frammanade av finansparasiterna.

   • Svante Svensson skriver:

    Helt klart är det så, men skulle gärna se ett parti, som tog alla medborgares parti, även de svagaste. Ett land som inte kan ta hand om sina svagaste är inget starkt land.
    Svante

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Delar på fejsbok

 3. Pingback: Sossar för kapitalismen « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s