Ghost:/Hjärnan och döden, om vad som händer i dödsögonblicket

Som de trognare läsarna av min blogg vet har jag under loppet av några år förlorat båda mina söner. Yngsten dog på hösten 2009 vid 34 års ålder, Äldsten dog på våren 2012 vid 38 års ålder.

Dessa sorgliga erfarenheter så nära inpå har naturligtvis medfört att jag tänkt mycket på döden, på gränsen till grubblat. Därför har jag med intensivt intresse lyssnat på de program om hjärnan och döden som Vetenskapsradion har sänt.

Ni som har liknande funderingar om vad som händer strax före och i dödsögonblicket rekommenderas att ta del av programmen. De är mycket tänkvärda och till och med i viss mening trösterika.

Hjärnan och döden

Vetenskapsradion för ett längre samtal med Arvid Carlsson, nobelpristagare i medicin och hjärnkunnig farmakolog. Han har länge haft funderingar om vad själva dödsögonblicket kan innebära och har sina egna tankar om det, som också hörs i musikverket ”Efter tidens slut”. Här får han lite mer tid på sig att utveckla det hela.

Hjärnan och döden ur Arvid Carlssons synvinkelJag rekommenderar att du lyssnar på det 19 minuter långa samtalet.

Foto: Edvard Stokstad och Vilhelm Stokstad.

Efter tidens slut

Med hjälp av texter av Lotta Erikson och forskarintervjuer av Lena Nordlund har tonsättarna Johan Ullén och Jonas Söderman Bohlin skapat en alldeles särskild konsertkväll. Temat är inget mindre än det svåraste av alla: döden. Vad händer när vi dör? Läs mer hos P2 Live

Här har jag skrivit en slags dagböcker om mina söners förlorade kamp för livet:

Äldstens cancer och dödYngstens cancer och död

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Äldstens cancer och död, Cancer, Cancerjournal, Döden, Yngstens cancer och död och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ghost:/Hjärnan och döden, om vad som händer i dödsögonblicket

  1. kao skriver:

    Ämnet är otroligt intressant.
    Vad vet vi arma levande varelser? Ingenting. Inte ens forskarna, men de kan gissa…..och de troende inom olika religioner kan KÄNNA.
    Kanske döden bara är början på en mycket lång resa?

    Kao

  2. Pingback: Ghost:/Walking Dead på TV och som psykisk störning | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s