Ghost:/Kemikalier, foster, hormoner, cancer och andra folksjukdomar

Från Nyheter/Ekot:

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott. Det konstaterar forskare i en WHO-rapport som har letts av Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Människans hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar). De är avgörande för till exempel ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck. Endokrina sjukdomar är bland annat diabetes, vissa former av cancer och fetma.

De hormonstörande ämnena är många. Kända exempel är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel.

– Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, skriver professor Åke Bergman i ett pressmeddelande.

Forskargruppen bakom rapporten misstänker bland annat att vissa kemikalier kan bidra till utvecklingen av olika cancerformer, fetma/diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter och störning av utvecklingen av barns nervsystem.

– Vi vet att i stort sett alla kemikalier överförs via placentan till barnet. Så att barn, både under fosterlivet och när de är små, utsätts för fler kemikalier än vad vi har räknat med, säger Åke Bergman till Ekot.

Hela Ekoinslaget: Barn påverkas redan som foster,

WHO: Kemikalier bakom sjukdomar

.Min kommentar: WHO-rapporten bekräftar bara vad varje tänkande människa har förstått länge. Själv har jag skrivit flera gånger om det självklara sambandet mellan cancer och kemikalier, exempelvis 27/9 2011:

”V har indoktrinerats att tro att det krävs ständig tillväxt, en oavbrutet ökad produktion och konsumtion som skapar en malström vars virvlar drar oss allt längre ner i djupet…

Kapitalismen kräver ständigt ökad tillväxt för att överleva som system och generera de vinster som är det överordnade målet. Maskineriet måste ständigt öka varvtalet  och för det behövs effektiva smörjmedel.

Kommunikationsmedel – bilar, flygplan och båtar som drivs med bränslen som är både giftiga i sig och och släpper ut giftiga avgaser.

Giftiga kemikalier används i otaliga produktionsprocesser, kemikalier som släpps ut i mark, luft, vattendrag och hav och slutligen når in i människornas kroppar.

Konstlade tillsatser i livsmedel eftersom människorna som driver maskineriet är så stressade att de inte hinner  laga riktig mat utan gifttillsatser. Livsmedlen måste också behandlas med tillsatser för att klara långa transporter och hålla sig länge.

Jag skulle kunna fortsätta men stannar här. Vi andas och äter kemikalier och gifter, de tränger in under vår hud och invaderar våra kroppar, vi kan inte undgå dem. Nyligen läste jag att den västerländska människan i genomsnitt har 200 främmande ämnen i kroppen, alltså ämnen som inte hör hemma där. Tror fan att vi blir sjuka!”

Hela inlägget: Ghost:/Skenande cancerkostnader en politisk fråga

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Cancer, Capitalism/Kapitalism, Döden, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/Kemikalier, foster, hormoner, cancer och andra folksjukdomar

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Man blir så frustrerad och less på att inte en dag ska gå utan att man får nya insikter om hur våra myndigheter tycks strunta fullkomligt i vad som händer med vår miljö eller framtida generationer…

    *Sorgsen hemikram ♥*

  2. Pingback: Ghost:/Det man inte dör av härdar – falskt i giftsamhället | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s