Ghost:/Rondellhundar och kungamiddagar

KungamiddagenART_21498c

Nu ska jag  berätta vad jag tycker om Elisabeth Ohlson Wallins och Lars Vilks ”konstverk” Kungamiddagen resp rondellhundarna:

Jag tycker de är usla. Se själva.

Icke desto mindre anser jag att Ohlson Wallin och Vilks har en oförytterlig rätt att offentliggöra och ställa ut verken. Likaså att media har rätt att publicera dem utan att drabbas av pressens opinionsnämnds förkastelsedom. Även ”konstverk” som jag ogillar och finner dåliga ska få finnas utan bannbullor av den korporativt sammansatta opinionsnämnden, eller av myndigheter för den delen.

Dock önskar jag att media kunde ägna lika mycket uppmärksamhet åt bra konst som åt Ohlson Wallins och Vilks strunt. Detta, inser jag, är förstås bara en (o)from förhoppning. Media dras likt flugor till skit åt det spekulativa och spektakulära.

PS. Som ni märker är detta inlägg lika torftigt som de bilder det diskuterar. Tyvärr lyckades jag inte höja debattnivån högre än så här.

PS 1. Klicka på bilderna för att förstora dem en aning.

PS 2. Att nånting är tillåtet, exempelvis att provocera muslimer genom att rita usla rondellhundar, betyder inte att man MÅSTE göra det.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Bernadottefamiljen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ghost:/Rondellhundar och kungamiddagar

 1. Svante Svensson skriver:

  Delar din uppfattning till 100%, även om du anser den torftig.
  Svante

  • ghostopinion skriver:

   Torftiga är vi allihopa, i rondeller och på kungamiddagar (fast där är jag inte så ofta).

   • Svante Svensson skriver:

    Inte jag heller. Inte fan får en föredetta bussförare vara med och äta mat på nakna kvinnor. Inte heller får jag vara med att protestera mot rondellhundar, jag får bara köra runt, runt i en rondell tills jag hittar blinkersknappen.
    Svante

 2. ghostopinion skriver:

  Sånt är livet. Å andra sidan är nog varken rondellhundar eller kungamiddagar nåt att stå efter.

 3. Anna skriver:

  Jag säger inte att jag inte håller med eller håller med. Vore bara intressant att höra varför du tycker att Wallins konst är strunt. (Vilks sådan har jag inte sett.)

  • ghostopinion skriver:

   Jag kan inte svara beträffande all Wallins konst, bara kungamiddagen. Förutom att själva bildkompositionen är traditionell intill tråkighet förstår jag inte varåt den konstnärliga udden är riktad. En barbröstad Camilla liggande i centrum, omgiven av ett gäng män, kungliga och affärsvänner, av vilka så gott som ingen verkar intresserad av hennes nakenhet eller henne överhuvudtaget.. Titta på deras blickar, de flestas är riktade ut i tomma intet. Ska vi uppröras över att Camilla alls befinner sig där eller ska vi tycka att det är rent för jävligt att de inte bryr sig om henne? Och hur har hon hamnat där, har de tvingat henne, har hon kommit frivilligt och gratis eller har hon fått betalt? Åt vilket håll ska vi rikta indignationen? Beträffande Silvia och hennes (pappas) hakkors är det väl en rätt likgiltig historia. Visserligen är kungahusets existens grundad på arv och anor och därmed bör även det nazistiska arvet och de nazistiska anorna dras fram i ljuset. Men det har ju gjorts långt innan Wallin släpade fram det i sitt spekulativa och dåliga montage så där tillför hon inget nytt, varken sakligt eller konstnärligt.
   Sammanfattningsvis: Om den här bilden inte hade haft kungligheters och Camillas skvallervärde hade inte en käft uppmärksammat den.

 4. skvitt skriver:

  Verket med Silvia är ju helt verklighetsfrämmande! Hon skulle ju aldrig skura själv när det finns Rut som skurar.

  /Skvitt

 5. Anna skriver:

  Ghost: Tycker det var en bra förklaring till ditt avfärdande. Jag själv tycker att Wallins bilder är väl övertydliga. Å andra sidan kan man ju till hennes försvar säga att ”samtidsdebatten” den senaste tiden just handlat om ett gäng män i samhällets toppskikt som ”egentligen inte är intresserad av henne överhuvudtaget”. ”Kaffeflickorna” är distraktion – men inga man gifter sig med, även om förändringar börjar ske även inom hovet. Och att drottningen har och har haft ett stort besvär den senaste med att skura bort nazistämpeln är ju också sant – därom vittnar hennes (fullt förståeliga) försvar för sig själv i hennes PO-anmälan. Om än övertydligt visad genom Wallins konst.

  • ghostopinion skriver:

   Roligt att du tycker min förklaring är bra. Som avslutning kan jag väl säga att om en samhällsengagerad samtidskonstnär söker missförhållanden att gestalta är kanske inte Silvias pappas nazism det mest brännande.

 6. Pingback: Ghost:/Leif GW om Lars Vilks och Ohlson Wallin | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s