Ghost:/Mindre viktiga saker jag stör mig på (del 1)

Känner mig för tillfället grymt kverulantisk. Här ska jag gnälla över några mindre viktiga företeelser jag stör mig på och som jag hört de senaste två timmarna. Sen blir förhoppningsvis kverulantismen (eller vad fan det heter) mindre kännbar.

* Annika Lantz i radion. Måste hon flabba fram varannat ord hon säger? (Personangrepp? Javisst! Men jag kräver svar. Förgäves, misstänker jag.)

* Radio- och tv-reportrar som säger ”kinesisk media, indisk media” och så vidare (ni begriper banne mig vad jag menar!) i stället för det korrekta ”kinesiska medier, indiska medier”. Det rör sig om en språklig styggelse. Av någon besynnerlig anledning har jag aldrig hört någon av dessa radio/tv-röster kläcka ur sig ”svensk media”. Eller så har uttrycket hamnat bland mina många förträngda minnen.

* Radio- och tv-reportrar och andra offentliga figurer som säger ”ta tillvara på” i stället för en av de korrekta varianterna ”ta tillvara” eller ”ta vara på”. En typisk kontaminasammanblandning som högskoleutbildade journalister borde ha fått lära sig att undvika. På 1950-talet fick vi lära oss det i den sexåriga folkskolan.

Puh, nu känns det bättre. Kverulans är en finfin terapi som den psykologiska forskningen borde fokusera mer på.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Humor, Språk och språkmissbruk, Tidningar, radio, TV och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ghost:/Mindre viktiga saker jag stör mig på (del 1)

 1. skvitt skriver:

  Och när de envisas med att säga tvåtusentretton istället för tjugohundratretton!
  Hur många gånger sa de ettusenniohundranittionio innan det blev år tjugohundra?

  Frågar man de här människorna om man ska vara konsekvent blir svaret i hundra fall av hundra att man ska vara det. Frågar man dem sen varför de inte är konsekventa med årtalen så tappar de hakan och blir svaret skyldig, men redan en minut senare kan de åter igen säga tvåtusentretton. De är oförbätterliga.

  Det märkliga är att detta fel sägs i alla grupper oavsett utbildningsnivå. Man kan alltså höra professorer säga tvåtusentretton. De borde väl veta bättre!

  I engelskspråkiga länder säger man konsekvent fel!

  När det gäller svårigheterna att skilja på de och dem kan man däremot se en direkt koppling till utbildningsnivån. Och för att slippa anstränga mig så mycket så knycker jag text:

  fråga
  När skriver man de och när skriver man dem?
  svar
  Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem. Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja de: Vi/de har inte gjort något fel. Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja dem: Oss/dem har han aldrig brytt sig om.
  (http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=48022;objekttyp=lan)

  Att det ska vara så förbannat svårt

  /Skvitt

 2. Ping: Särskrivning | skvitts

 3. skvitt skriver:

  Dem envisas så mig blir galen på de!
  Mig gillar det inte!
  Mig upprepar detta ständigt och jämt men det hjälps inte hu mycket mig än anstränger jag!
  Mig måste fortsätta att upp lysa dem obildbara!

  /Skvitt

 4. skvitt skriver:

  Mig missade ett R, som dig säkert ser. Mig glad om dig kan skjustera felet som mig råkade be gå!
  Sköt om du!

  /Skvitt

  • ghostopinion skriver:

   Här för ändras ingen ting! Skrivet får kvar stå. Ditt nya in lägg får gälla som korri gering (ajdå blev det rätt?). Ha det gött, men inte FÖR gött. Då blir du sanno likt en bort skämd gubb jäkel..

 5. Ping: De, dem, skiljetecken och min mor | skvitts

 6. Ping: Ghost:/Mindre viktiga saker jag stör mig på (del 2) | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s