Ghost:/Frankensteins monster och galna vetenskapsmän

Häromdagen såg jag på Kunskapskanalen ett program om vetenskap och allmänhetens syn på vetenskapsmän.

– Efter Frankensteins monster har bilden av den galne vetenskapsmannen etsat sig fast, hävdade programledaren, själv vetenskapsman.

Nåja, de verkliga vetenskapsmännen har skapat betydligt värre monster än vad den fiktive Frankenstein lyckades åstadkomma med sitt rätt beskedliga monster.

Atombomber, för att nämna ett exempel. Fosforbomber, för att nämna ett annat. Målsökande missiler, för att nämna ett tredje.

Allt verk av vetenskapsmän, galna eller inte. Uppräkningen kan göras kilometerlång, kanske milslång.

Och nu har de gett sig på generna, själva livets kärna och hemlighet. Däri liknar de Frankenstein som också manipulerade livsprocessen med den skillnaden att det bara var i litteratur och på film.

Hans vetenskapliga efterföljare i verkligheten gör det på riktigt. Fan vet vad det kommer att leda till när politiken börjar utnyttja teknologins möjligheter på allvar. Hittills har vi bara sett en lite försiktig början med bl a växtmanipulation. Människomanipulation kommer så småningom, var så säkra. Och det inte bara för goda medicinska ändamål. Historien borde ha lärt oss att all kunskap som politiken kan lägga vantarna på och få makt över förr eller senare kommer att användas för politiska syften. Det som kan användas för att befästa och förstärka makt kommer att användas för att befästa och förstärka makt. Det är närmast en politisk naturlag.

Så när vi får se verkliga Frankensteins monster i den riktiga världen är nog bara en tidsfråga.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Ghost:/Frankensteins monster och galna vetenskapsmän

 1. Eaqhan skriver:

  Du är så djävla samhällskritisk!
  Det var jag också tills helt nyligen. Men så fick jag ett erbjudande av SÄPO. Jag var ju skeptisk så klart, men de sa att det skulle göra att min tanke skärptes, intellektet skulle ta ett kvantsprång, intelligensen skulle tiofaldigas och minnet förbättras.
  Det funkade!

  Nu är jag helt nöjd med samhällsutvecklingen. All min kritik jag tidigare har riktat mot kapitalism och orättvisor känns förlegad. Nu inser jag värdet av att alla inte har det lika bra. Det är ju de som inte har det så bra som skapar alla samhällets tillgångar! Alltså är det bara bra om så många som möjligt har det riktigt dåligt. Det är då vi alla får det bra.

  Alltså, ska inte du också se till att på ett sådant chip inopererat i hjärnan?

  /Skvitt

  • ghostopinion skriver:

   Du är så jävla efter din tid. Chips är rena stenåldern. Nu är tiden inne att mixtra med generna. Planerade mutationer och de´å sånt så att pöbeln blir fridsam, arbetssam, okritisk och nöjd med sin lott så att den ekonomiska eliten ostörd kan fortsätta att berika sig i den bästa av världar. Ungefär som det är här i vårt kära Sverige alltså.

 2. Kicki skriver:

  Det finns redan mänskliga ”labbråttor” i drift… Kan låta som jag ”rökt på” något skumt..eller hur?! Visst, jag köper en ”råriven” tobakssort, men den är nog det minsta problemet.

 3. Pingback: Ghost:/Genmodifierade människobarn och mänsklig kloning | ghostalive

 4. Kicki skriver:

  men igår var det en annan som sålde tobak i affären än de jag brukar köpa av. Det var en ung tjej. När jag ville ha hylsor så visste hon inte var de fanns? Det var bara john silverhylsor upplagda och de är mycket mindre och dyrare. Då ville jag inga ha. Men hon skulle ringa till ägarna..men så kom det in en massa folk i butiken och tjejen blev nog lite stressad så jag gick och sa jag skulle komma tillbaka senare. Så gjorde jag. Jag gick och käkade där jag brukar och gick sedan tillbaka. Då hade tjejen hittat hylsorna. Då köpte jag tobak och hylsor igen. Annars hade jag lagt av. Jag lovar. De är 250 hylsor i de förpackningarna som jag köper i vanliga fall och de kostar bara 25:-. Tobaken på 100 gram betalar jag 70:- för. Det är råtobak. Jag får hela tiden preoritera vad jag ska lägga mina pengar på och eftersom jag vill att det fria ordet inte ska tystas betlade jag 50:- spänn till vikipeda. Det innebär att jag inte kan köpa dyrare hylsor och annan tobak än den jag brukar köpa. Hela tiden får man pussla, prioritera eller avstå.

  • ghostopinion skriver:

   Jag betalar 110 spänn för 300 gram råtobak och 30 spänn för 500 hylsor. Men så kan jag också spara mellan 500 och 1000 kr i månaden. De pengarna ska jag använda till att köpa en eka eller gummibåt och ta med barnbarnen ut på sjön. Helst också en liten, liten aktersnurra. De bor 300-400 meter från vattnet…

 5. Kicki skriver:

  Du verkar vara en himla bra farfar. ❤ Lär dem simma först bara! Man vet aldrig med småbarn i båtar. De var väl bara två och fyra år? Så vänta tills de blivit lite större. Nåja vad dum jag var. Du har väl naturligtvis flytväst till dem. 😀

 6. Kicki skriver:

  Varför står det annorlunda i dina inlägg när jag svarar? … jag är orolig för vad jag ska tro?

  • ghostopinion skriver:

   Nu förstår jag inte vad du menar. Hur då ”står det annorlunda”? Men jag är en aning irriterad över att du använder mina kommentarfält som om det vore din egen blogg där du kan ta upp helt egna ämnen. Skapa en ny egen blogg.

 7. Pingback: Ghost:/Är en genmanipulerad människa fortfarande en människa? | ghostalive

 8. Pingback: Ghost:/Hans huvud ska skäras bort med en väldigt vass skalpell | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s