Ghost:/All vetenskap är inte vetenskap

Sitter i arla morgonstund och lyssnar på radio. Där rapporteras om att konflikt uppstått beträffande  svenska universitets samlingar av skallar. Svenska samer kräver att få hem skallarna för att kunna begrava dem. Läs/lyssna här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/501293?programid=412

Att samla, mäta och katalogisera skallar var en högt värderad vetenskap på svenska universitet till för mindre än hundra år sedan. Akademiker prisades och gjorde karriär på detta skallsamlande. De prisades för  sina vetenskapliga insatser. De vann ära och berömmelse.

Men  det de ägnade sig åt var ju inte vetenskap. Dessa forskare producerade ideologi, närmare bestämt rasideologi. Med hjälp av skallmätningen skulle de bevisa att samer, ”tattare” med flera var underlägsna folkslag. Och deras vetenskap betraktades inte som den ideologiska sörja den var utan fick starkt genomslag inom politiken.

Det får mig att fundera på vilka akademiska vetenskaper som i vår tid egentligen är ideologiproducenter och inte vetenskaper. Min tanke faller närmast på nationalekonomin, denna akademiska disciplin som på decimalen när påstår sig kunna förutspå tillväxten om tre år men med pinsam regelbundenhet missar alla de stora kriserna, så som raset 2008-2009. Dessa så kallade vetenskapsmän stod med hängande hakor och suckade häpet: ”Det hade vi inte en aning om”. Det lilla fåtal, mindre än en handfull, som hade gissat rätt och förutsett debaclet hade dessförinnan blivit omsorgsfullt hånade och utskrattade av sina besserwissande kolleger. Och att dessa så kallade vetenskapsmän vägrar att överhuvudtaget befatta sig med det faktum att bankerna skapar pengar av luft är en skandal som avslöjar vilken sida de står på. Att tiga är också att ta ställning.

Dessa nationalekonomer är ju inte vetenskapsmän, de är producenter av borgerlig ekonomisk ideologi. De tjänar sina kapitalistiska herrar väl. August Strindberg, en klarsynt man, uttryckte saken på sitt oslagbara sätt:

”Vad är ekonomi? En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete.”

Ghost:/Strindberg och den akademiska sörjan

Här kan ni läsa många argument för att tvivla på såväl ekonomer som andra så kallade experter, självutnämnda såväl som officiellt sanktionerade.

Coacher, ekonomer, allsköns experter och en del charlataner

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Internationell ekonomi, Sån är kapitalismen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ghost:/All vetenskap är inte vetenskap

 1. fgggmf skriver:

  Ekonomer bygger sina modeller som fungerar inom vissa ramar, men när de hamnar utanför med konstiga räntor mm. så sitter dom i skiten.
  Samma med statsvetenskap.
  Har du noterat ”Genus vetenskap”, som är så populärt just nu.
  Själv blir jag lite ororlig när man måste ha med ordet vetenskap i beskrivningen för att försöka övertyga någon om att det är vetenskap.
  Lite som DDR, SD, mm där man måste ha med ordet demokrati.

  • ghostopinion skriver:

   Jag har mina dubier om en del genusvetenskap, fast jag inte är så insatt i ämnet. Men jag ber dig observera att detta tvivel på intet sätt betyder att jag är motståndare till politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan könen.

   • fgggmf skriver:

    Inte jag heller, men när dom sitter och diskuterar om knivar eller gafflar är kvinnliga eller manliga, så tycker jag att det är slöseri med skattepengar.

 2. ghostopinion skriver:

  Jo, så är det, men akademiskt larv finns väl inom de flesta discipliner.

 3. anders305 skriver:

  Ekonomi omfattar så mycket mer än bara pengar. Den formar politiken och media. Hela vårt tänkande styrs runt ekonomi. Se bara på konflikterna gentemot omvärlden. Ryssland , Kina m.fl vill använda andra styrmedel för sina ekonomier och genast blir det konflikter mellan ”västvärlden” och dessa.

  • anders305 skriver:

   För att svara mig själv…. 🙂 När sedan vår västerländska ekonomi allt mer tydligt framstår som korrupt och gå mot en oundviklig kollaps så uppstår givetvis frågan hur rätt vi då har i sammanlänkade frågor ? Såsom vår relation till omvärlden och vårt sätt att se på demokrati. Vi kommer nog att få tänka om,tänka nytt,tänka rätt…

   • ghostopinion skriver:

    Om det vore så enkelt som att ”vi” bara skulle behöva tänka om, tänka nytt och tänka rätt. Här står starka antagonistiska ekonomisk-politiska intressen emot varandra, en del skulle säga klassintressen, och det är tveksamt om den maktägande klassen släpper ifrån sig sin makt utan motstånd. ”Vi” är inte ”de”. Det kan bli en blodig historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s