Ghost:/Allt ska skolan bestyra

Allt ska den svenska skolan bestyra. Nu senast hör jag på radion att det finns krav på skolan att se  till att unga medborgare inte reser till Syrien och Irak för att strida med IS.

Lyssna här:

Skolministeriet

Naturligtvis kommer den politiska olyckan Mona Sahlin till tals i programmet. Och naturligtvis säger hon att skolan har en viktig roll i bekämpandet av våldsbejakande extremism.

Å andra sidan säger en klok rektor att skolan inte kan ta sig an allt.

Jag har ett radikalt förslag. Den svenska skolan borde inte få undervisa i något annat ämne än svenska innan alla elever kan läsa, förstå vad de läser och skriva svenska nöjaktigt. Utan dessa färdigheter kan de nämligen inte tillgodogöra sig andra ämnen. Skolan ska inte vara ett diversevaruhus med alla möjliga och omöjliga varor i sortimentet. Läsa, skriva, läsa, skriva.  Det är grunden för all kunskap, åtminstone för den mesta.

Och vad ska egentligen lärarna kunna och lära sig? Enligt samstämmiga uppgifter från lärarhögskolorna är det oroväckande många studenter komna från gymnasiet som brister i läsförståelse och stavning. Ska de få IS-kunskap i stället för undervisning så att de kan fatta vad de läser?

När det målet- läsförståelse – är uppnått skulle schemabreddning kunna tänkas bli aktuell. Men att skolan ska ta sig an att hålla presumtiva IS-terrorister hemma är väl ändå en förlupen tanke? Att gymnasieskolans schema ska anpassas till vad några hundra presumtiva IS-krigare kan tänkas ta sig för är en absurd idé.

Skolan har viktigare saker att ägna sig åt. Eller borde ha.

 

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Internationellt, krig, konflikter, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ghost:/Allt ska skolan bestyra

 1. Kicki skriver:

  Det är intressant det du skriver. Jag skrev ett långt inlägg igår om hur jag såg på det här med skolan, betygssättning mm. Jag utgick bara på vad jag tyckte fungerade på mig i skolan och vad som var bra med olika lärare. Men alla elever är ju olika. Har olika bakgrunder etc…så det kanske inte är bra för dem… Det är svårt det här med att veta vad som ska till för att en skola ska fungera för alla.

  Grundproblemet är väl i grund och botten avsaknaden av tid idag för många..? Hur många föräldrar läser sagor för sina barn? Får ungarna intresserade av att själva vilja börja läsa? Jag vet inte hur jag ska analysera saker… Mina ungar gick ju på dagis. Där läser de ju också sagor för ungar… Men läsintresset hos dem är mycket mindre. Att läsa verkar ha försvunnit mer och mer för varje generation? Jag läste mycket själv när jag var yngre. Kunde läsa och till viss del skriva innan jag började skolan. Jag började i skolan som sexåring därför att jag är född sent på året, och jag älskade skolan i låg och till viss del i mellanstadiet. Mina föräldrar var fattiga och av arbetarklass och hade inga egna högskolestudier bakom sig. Men de hade böcker. Farsan läste sagor ibland när han var hemma och jag älskade att lyssna till det han läste och själv berättade om. Så startade mitt intresse av att själv börja läsa och vilja lära mig. Jag tror det är en generationsgrej… Jag har aldrig gått på dagis så jag vet inte själv var det brister. Tycker det är svårt att prata för andra… Men min ena son hade lättare för sig i skolan än den andra. Jag brukar lägga skulden på mig själv för jag inte var hemma mer. Jag började jobba tidigt och ungarna var hos dagmammor och dagis och fritis mm…

  Jag skulle önskat att man kunde varit hemma mer med sina barn och leva på en lön. Jag är född på 60 talet och hamnade i en skarv där kvinnorna skulle frigöra sig och själva komma ut i arbetsmarknaden. När min morsa var hemma med oss ungar, så hade vi inga kompisar för alla var på dagis? Jag tyckte det var döden på den tiden för jag kände mig udda. Idag har jag omvärderat min syn på min uppväxt i mångt och mycket. Men nog tror jag på fasta regler hemifrån. Det som är svårt att definiera för mig är HUR man sätter gränser… Jag avskyr smisk och våld och förtryck och kanske blev jag själv en form av curlingmorsa… Jag vet inte. Men mina ungar har aldrig fått stryk av mig. Däremot var jag en frånvarande mamma… visste inte att JAG kanske var viktig för dem… Jag vet inte, för jag tycker de är bäst ändå. De är olika på sina sätt, men en av dem har bara 5-årig grundskola innan det helt spårade ur. Min andra har 7-årig grundskola men kan ändå mer än mig i massor rent kunskapsmässigt. Båda är genier enligt mig men på olika plan… Fan vad surt det här ämnet är…

  Man skulle behöva bygga om hela samhällsapparaten i från grunden. Skolan kan ju inte ta ansvar för själva barnuppfostran… Själv har jag ingen radikalt att komma med. Jag gick bara 7 1/2 år i skolan och de sista åren var det ju si och så med skolgången. Jag ville jobba.

  Jag vet inte vad jag ville med mitt långa inlägg… jag är ingen akademiker och vet inte hur man ska komma till rätta med problemen. Inlägget jag besvarade igår handlade inte om IS-krigare… Det handlade om ett program på nyheterna som fick mig att tända till. En morsa som krävde ledighet för sin unge för att hon skulle åka och handla på Ullared… fan vad matt man blir. Hon menade att hon nyttjade inte ledighet till att åka på skidresor etc på sportloven..men att åka och handla på Ullared det ville hon.

  Kanske var hon fattig och ungarna behövde kläder…? Men de behöver väl inte ta ledigt från skolan för det anser jag. Hon kan la åka till Ullared på helgen?!
  Jag blir inte klok på idiotin… Det känns som att allt håller på att krackelera. IS-ungar som ska åka till Syrien och kriga??! Vad fan är det som pågår egentligen. Sätt ungarna i skolan så dom får bort sin ”rinkebysvenska” istället. Språket är ju också på väg att ”balla ur” helt.. 😉 (hehe)

  Men apropå det här med att börja om från start:
  Jovisst, läsa och skriva är bra. Men nog ska väl en unge också kunna lära sig räkna i grundskolan. Åtminstone plus och minus och gångertabellen. Det kommer man långt med. All annan skit som algebra och allt vad det heter…? tja… det vet jag inget om..

  Ha det

  • ghostopinion skriver:

   Jag betraktar din kommentar som ett eget intressant och tänkvärt inlägg (fan vad blekt akademiskt det låter fast jag aldrig satt min fot i en akademi…). Kan hålla med om att det jag skrev var lite tillspetsat och att elementär räkning också bör ingå i grundundervisningen. Men fanimej inte allt annat som krävs av olika särintressen.
   PS. Nu är jag farfar och tycker om att läsa för barnbarnen. Som far läste jag tyvärr på tok för lite för mina små pojkar. Sent ska syndarn vakna…

   • Kicki skriver:

    Hihi… jag hade nog fortsatt att läsa om jag inte varit så fokuserad på att få känna mig omtyckt av min mamma. Jag saknade uppmuntran..frågor om hur dagen varit mm… Men hon hade nog sina egna bekymmer. .. Du vet..min dröm var att bli veterinär. Hon sa till mig att läsa franska och läsa till jurist när jag var liten… he he
    Jag satte mig på biblioteket i frölunda många ggr och läste lagtexter må du tro..men tröttnade då boken var så himla tjock. Däremot lånade jag med mig kasettband som jag lärde mig språk av. Åtminste lite fastnade. Jag lånade nåt som hette Bitte tror jag det var. Ungarna i skolan läste ju tyska och jag ville vara som dom. Jag läste nån termin franska i skolan sen lärde jag mig fraser av tyska genom banden. Das is gute! ;-P

 2. ghostopinion skriver:

  Vi verkar vara ungefärliga generationskamrater. Jag har skrivit en hel del om tillvaron i min barn- och ungdom. Här kan du läsa om du har tid och lust: https://ghostopinion.wordpress.com/2011/01/09/ghost-ett-1900-talsliv-en-levnadsteckning-del-1/

 3. Eaqhan skriver:

  Jag delar detta på fb.

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s