Ghost:/Är det verkligen kommunernas uppgift att bekämpa våldsbejakande extremism?

Den överväldigande majoriteten av svenska medier och rikspolitiker verkar tycka att det är självklart att kommunerna ska avsätta resurser för att motverka våldsbejakande extremism. Nu senast i morgonekot hördes beklaganden över att ett 80-tal kommuner ännu inte anslutit sig till Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin. Så här kan det låta om henne:

– Jag har fått uppdraget att vara samordnare och jag förväntar mig nu att varje kommun i Sverige tar ledartröjan och ser till att det blir ett samarbete mot extremismen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6102037

Men är motverkandet av våldsbejakande extremism verkligen en tvingande plikt för kommunerna, eller ens en kommunal uppgift? Var i kommunallagen står det skrivet?

Borde inte kommunernas knappa resurser satsas på vård, skola och omsorg, och återigen vård, skola och omsorg? Eventuella men osannolika överskott bör inte slösas bort på Mona Sahlins sannolikt verkningslösa ”samordning”.

Bakom Mona Sahlins nationella uppdrag lurar tanken att våldsbejakande extremism på något vis skulle vara ”samhällets” fel, helt eller delvis. Om detta skriver Peter Kadhammar i Aftonbladet:

”Det blir direkt farligt när ”samhället” får skulden för 300 individers agerande. Det var inte ”samhällets” fel att svenskar stred för Hitler eller går med i nynazistiska organisationer. Det var deras eget val, precis som det är ett val att slåss för IS.

Det finns samhälleliga förklaringar, till exempel utanförskapet i våra getton. Men vida tolkningar låter oss inte förstå den enskildes val. Genom att bara prata om samhället fråntar vi individen hans ansvar, ja, vi fråntar honom hans människovärde. Han blir en mindre vetande varelse oförmögen att skilja mellan rätt och fel, en person som handlar på instinkt snarare än överlagt.”

Läs hela Peter Kadhammars krönika här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article20371360.ab

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Internationellt, krig, konflikter, Invandring och integration, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s