Ghost:/Vår oansvariga utrikesminister

Långt innan de närmare omständigheterna är kända, när inte ens ett dygn har gått sedan mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva och när ingen har en aning om vem/vilka de skyldiga är  pekar utrikesminister Margot Wallström ut Rysslands president Vladimir Putin som indirekt skyldig.

– Det är ju en avrättning. Och det är klart att det här förstärker bilden av Putins skräckvälde när det gäller säkerhet, mänskliga rättigheter och demokrati, säger Wallström i en TT-intervju.

Intervjuaren: Det låter som att du lägger en del av skulden på Putin?

– Det förstärker bilden där mänskliga rättigheter kränks och där vi tyvärr har fått se många mord under de senaste åren som aldrig klarats upp. Det är också en tydlig bild av hur de som är i opposition och som framför kritik sätts in i fållan ni är emot oss och bör försvinna eller tystas.

Av Sveriges utrikesminister borde vi kunna begära att hon har bättre på fötterna när hon praktiskt taget anklagar Rysslands statschef som ansvarig för mord. Att hon dessutom tar till överord som ”skräckvälde” visar att hon inte är mogen för posten som utrikesminister. Skräckvälde är sådant som utövas av Sveriges militära samarbetspartner Saudiarabien, med halshuggningar, amputationer och piskningar av oliktänkande. Där ligger Ryssland i lä. Säga vad man vill men staten Ryssland har varken döds- eller kroppsstraff i sin lagstiftning. Därmed inte sagt att Ryssland är något dygdemönster beträffande mänskliga rättigheter. Men som utrikesminister borde Wallström väga och värdera sina ord, visa sans och balans samt besitta förmågan att urskilja skillnader och nyanser, inte vräka ur sig svagt grundade och omdömeslösa anklagelser mot främmande makts statschef.

Margot Wallströms utfall är oansvarigt och främjar inte Sveriges utrikespolitiska intressen. Om hennes mål med utrikespolitiken däremot är att sänka förbindelserna med Ryssland ner till fryspunkten har hon kommit en bra bit på väg.

I en intervju med Ekot (som inte finns med i textutskriften, däremot som ljudupptagning via länken i slutet av det här inlägget) säger Wallström också:

– De måste visa att de kan utreda mordet enligt rättsstatens principer och hitta de skyldiga. Det är först då de kan bli trovärdiga, hävdar Wallström.

Om jag inte minns fel har vi ett ouppklarat statsministermord här i Sverige. Det måste väl, enligt Margot Wallströms logik, betyda att Sverige inte är trovärdigt eftersom vi inte har hittat den/de skyldiga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6105362

PS. Putin lovar göra allt för att lösa mordet

President Vladimir Putin lovade i sitt kondoleanstelegram till Nemtsovs 86 åriga mamma Dina Eidman att ”göra allt för att hitta dem som utfört och betalat det cyniska mordet och straffa dem så som de förtjänar”. Han sa också att Nemtsovs död var en obetalbar förlust.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6105453

Michail Gorbatjov, expresident i Sovjetunionen/Ryssland, tror att mordet kan vara ett försök att destabilisera Ryssland, men varnar för förhastade slutsatser.

Soviet ex-President Mikhail Gorbachev sees the assassination of opposition politician Boris Nemtsov as an attempt to destabilize Russia. He also warns against calls to give excessive powers to law enforcement and security agencies.

“Just who did this is hard to say, let’s not jump to any conclusions right now and give the investigators time to sort this all out,” he added.

Read more: http://sputniknews.com/russia/20150228/1018878675.html#ixzz3T3ulbMky

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ghost:/Vår oansvariga utrikesminister

  1. Pingback: Ghost:/Apropå militärsamarbetet med Saudiarabien | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s