Ghost:/EU-besked: Öland är ingen ö

645@70

Den förargliga bron som avgör att Öland inte är en ö, enligt EU. (Foto: Thomas Engström)

Öland är inte en ö. Åtminstone inte enligt EUs definition. För att en ö ska räknas som en ö av EU ska den, ön alltså, uppfylla vissa kriterier: den ska bestå av en landmassa som omges av vatten och sakna fast förbindelse med fastlandet, till exempel en bro eller en tunnel.

Jag tänker så det knakar däruppe i  trävirket jag har där hjärnan skulle ha varit placerad. Tänker för att försöka förstå hur EU har kommit fram till denna ståndpunkt. Jag prövar med så kallat logiskt tänkande:

Öland är onekligen en landmassa som omges av vatten. Det finns, likaså onekligen, en bro som förbinder den öländska landmassan med den småländska.

Det är här det skär sig med logiken. Om Öland inte vore en ö skulle det ju inte behövas någon bro. Då skulle den öländska landmassan hänga ihop med den småländska på ett naturligt sätt. En bro vore överflödig. Då skulle ingen ha kommit på tanken att bygga en bro mellan Småland och Öland. Den som hade kommit med en sån idé skulle ha betraktats som en jubelidiot och fått utstå spott och spe och annan kränkande behandling. Det skulle ha varit som att föreslå byggandet av en bro mellan Flen och Katrineholm, två städer som förenas av en mellanliggande landmassa. Vem skulle vilja satsa miljarders miljarder på byggandet av en bro mellan landmassor som redan hänger ihop på ett någorlunda betryggande sätt?

Nu knakar det där uppe i skallen igen. Jag får inte ihop det. Det brister i logiken, antingen EUs eller min egen, osäkert vilken. Jag lutar dock åt att det är EU som har logikproblem när de sitter därnere i Bryssel och grunnar på ölogistik och andra intrikata spörsmål. Men jag är ju part i målet, förstås.

Spelar det då någon roll vad EU anser om Ölands vara som ö eller icke ö? Ja, det gör ju det. Om Öland enligt regelverket definieras såsom varande en icke- ö kan Öland komma att snuvas på pengar från EUs strukturfond.

Så kan det gå när man har fått en bro och när EU har tänkt till på sitt byråkratkreativa vis.

http://www.expressen.se/kvallsposten/beska-eu-beskedet-oland-ar-ingen-o/

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i EU, Europe, Humor, Politik och samhälle och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/EU-besked: Öland är ingen ö

  1. Kicki skriver:

    Var glad att du kan tänka logiskt. Jag tror helt att man blir visare med åren. Fast det händer allt att jag kan skena iväg ibland… ska jag eller ska jag inte. (Lite som en vågskål – då det blåser)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s