Ghost:/När jag hör ordet reform osäkrar jag mitt kritiska sinne

Med stigande irritation har jag de senaste åren hört journalister i radio och TV säga saker som ”trojkan kräver reformer i Grekland för att bevilja nya nödlån”.

Journalisterna menar då att EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden sätter press på den grekiska regeringen för att denna ska sälja ut statlig egendom till privata intressen, avskeda statligt anställda och sänka lönerna för dem som får behålla sina jobb, försämra pensionerna och göra en massa annat som störtar miljontals människor ut i arbetslöshet och fattigdom.

Senast i går hörde jag en radioreporter prata om någon finansiell instans, jag minns inte vilken, som krävde ”reformer” av Ukraina för att denna stat på bankruttens rand ska  beviljas nödlån.

Den svenska alliansregeringen genomförde på sin tid, helt på egen hand och utan press från trojkan,  ett antal ”reformer” som försvårade livet för ett stort antal människor och gjorde en liten klick andra rikare än de redan var. Svårt cancersjuka skulle efter en viss tid utförsäkras och ställas till arbetsmarknadens förfogande. Skolelever blev från en dag till en annan utan skola eftersom skolbolaget hade gått i konkurs. Ja, ni vet. Listan på alliansens folkfientliga ”reformer” kan göras nästan oändlig.

Under tiden har ”riskkapitalister” (alltså kapitalister som inte tar någon risk eftersom tillgången på skattepengar är säker) dragit in miljarder som de placerat på Caymanöarna och i andra skatteparadis.

Men vad är en reform? Vad betyder ordet reform? Jag går till Svenska Akademiens ordlista (SAOL).

Reform: Ombildning, förändring till det bättre, samhällsförbättring.”

Kollar för säkerhets skull också med Wikipedia:

Reform (lat. re, ”åter”, och formare, ”forma”, ”dana”) innebär omforma, omgestalta, förbättra och förändring till ett nytt och bättre tillstånd i samhället.

Synonymordboken:

Reform: förbättring, förändring, nydaning, omdaning, ombildning

Förändring till det bättre, samhällsförbättring är alltså den definition av ”reform” som gäller. Att förändra något till det sämre ska därmed definitionsmässigt inte kunna betecknas som reform. Ändå fortsätter journalister sömngångaraktigt att säga ”reformer” om förändringar som uppenbarligen leder till att folk får det sämre och att många hamnar i ren misär.

Spelar då detta missvisande bruk av ordet ”reform” någon roll? Sitter jag inte och gnäller över en småsak som saknar betydelse?

Det är klart att det spelar roll. Ord och språk kan användas till att upplysa och klargöra, men också till att vilseleda och fördunkla. Det vet varje demagog. Ordet reform har en positiv lyster, en lyster som färgar av sig på sammanhanget där det brukas. På så sätt låter samhällsförsämringar som något gott om de kallas för reformer.

Man kan säga att de journalister som betecknar det som en reform att hundratusentals greker kastas ut i arbetslöshet är politikernas och finansfurstarnas nyttiga idioter.

När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver, lär nazistpampen Herman Göring ha sagt (fast det är omstritt om det verkligen var han som myntade uttrycket).

Själv säger jag så här:

När jag hör ordet reform osäkrar jag mitt kritiska sinne och avlossar skarpa analyser.

Så skarpa mitt medtagna förstånd förmår. Det tycker jag du också ska göra.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Capitalism/Kapitalism, Politik och samhälle, Språk och språkmissbruk och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ghost:/När jag hör ordet reform osäkrar jag mitt kritiska sinne

 1. kao skriver:

  Grekerna är livsnjutare, men det får man inte vara om man ska vara med i EU. Då ska man bara svettas av ångest inför en osäker framtid där kapitalet styr. Jag undrar vad som händer om Grekland skulle gå ur EU och återgå till sina gamla pengar, drachmer.

  Apropå att njuta av livet. Så här sa Cicero : ”Nihil agere delectat” = Det är angenämt att göra ingenting.
  🙂
  Kao

  • ghostopinion skriver:

   Det där sista håller jag med om. Men man måste göra avbrott i ingentingandet med att sysselsätta sig med nånting, helst nånting vettigt.

   • kao skriver:

    Självklart. Men just att göra ingenting verkar vara en bristvara idag. Folk verkar väldigt stressade. Tror mycket beror på det eviga uppkopplandet. Särskilt på mobilen.

    Kao

 2. Eaqhan skriver:

  Bra skrivet! Delar på fb.

  /Skvitt

 3. Pingback: Politik särskilt attraktivt för organiserad brottslighet | eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s