Ghost:/Den nationella samordnaren mot åsiktsfriheten

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, artar sig till att bli den nationella samordnaren mot åsiktsfriheten. Allt och alla som inte faller inom ramen för det politiskt korrekta verkar riskera att bli stämplade som möjliga terrorister.

Exempelvis pekas det oförargliga förbundet Allt åt Alla ut som presumtiva våldsverkare av den nationella samordnaren. Allt åt Alla är framför allt känt  för sin ”överklassafari” genom Saltsjöbaden för att ge deltagarna en inblick  överklassens tillvaro. Förbundets aktioner kännetecknas av en blandning av humor och allvar. Att Allt åt Alla skulle kunna förändras till ett förbund av våldsbejakande extremister är en tanke så absurd att den inte skulle ha kunnat uppstå i någon annan hjärna än i  en som likställer utomparlamentariska aktioner och utomparlamentarisk opposition med extremism och våld, hur fredligt det än går till.

Nu hör jag på radion att den nationella samordnaren ska få sitt ekonomiska anslag från regeringen fördubblat. Det är i bästa fall att kasta pengar i sjön, i sämsta fall en satsning på att begränsa åsiktsfriheten i Sverige. Ekot: Mona Sahlin, nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, får dubblat anslag av regeringen. Det ska bli ett större fokus på stöd åt anhöriga, bland annat ska en nationell stödlinje testas. Läs mer:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6114456

Här har jag gjort en sammanställning  av den kritiska debatt som förts i Aftonbladet, med länkar:

Allt åt Alla skriver: Kampen mot ”våldsbejakande extremism” är ett hot mot demokratin.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20389451.ab

Petter Larsson:

Det är ju  helt lagligt att hysa ”våldsbejakande” åsikter. Vare sig det handlar om att stödja amerikanska anfallskrig, önska sig ett raskrig eller vilja kasta staten över ända i revolution.

Det är agerandet som är brottsligt. Inte åsikten, inte, med få undantag, att yttra den, och inte att sluta sig samman med likasinnade.

Men det Mona Sahlins myndighet nu vill göra är att skapa en nivå mellan brottsbekämpning och det breda förebyggande arbetet med att främja demokratiska värderingar, som redan är en inbyggd del i bland annat skolan.

Helt lagliga åsikter, inte brottsmisstankar, ska nu ligga till grund för myndighetsingripanden, må vara milda sådana i form av samtal.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har sammanfattat problemen: ”Var går gränsen för yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten att tillhöra en politisk organisation? Vem ska bestämma var den gränsen ska dras? Och vilka ska ges rätten att ange var gränserna går för att en person inte skall anses vara i riskzonen för att hemfalla åt våldsbejakande extremism?”

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20406267.ab

Oisin Cantwell: Statens arbete mot politisk extremism är ett mycket dåligt skämt.

Med en usel utredning som grund stämplas humoristiska vänsteraktivister som potentiella terrorister.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20406227.ab

Här försvarar Mona Sahlin utpekandet av Allt åt Alla som en våldssbejakande organisation:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20414501.ab

Allt åt Alla svarar  Sahlin: Lyssna på experterna!

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20414300.ab

Petter Larsson igen: Mona Sahlin dumförklarar kritikerna.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20419705.ab

Den nationella samordnarens hemsida:

http://samtalskompassen.samordnarenmotextremism.se/oversikt/

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s