Ghost:/Guillou om antisemitism och islamofobi

Jan Guillou i Aftonbladet:

Få mardrömmar kan mäta sig med den där svenska judenheten skulle känna sig tvingad att fly ur landet. Det vore inte bara tragedi, det vore ett exempellöst politiskt nederlag. Men Sverige befinner sig inte ens i avlägsen närhet till en sådan katastrof. Därför blir det lika häpnadsväckande som provocerande när högerdebattören Paulina Neuding hävdar att ”hennes judiska vänner börjat tala om det som judar tvingats göra så ofta under sin historia: packa väskorna och ge sig av. Andra, som Willy Silberstein, har vittnat om samma diskussion” (Expressens ledarsida 21 feb).

Det fanns en tid, inte alltför avlägsen, när Europas judar tvingades packa resväskor, om de hann. Få metaforer är lika djupt präglade i vårt historiska minne. Associationen till nazismens skräckvälde blir lika automatisk som omedelbar, vilket ingen kan vara omedveten om.

Därför blir det groteskt att ta till den lägesbeskrivningen när det gäller dagens Sverige. Det är en grov förolämpning inte bara mot vår samtid, utan framför allt mot de människor, de flesta mördade, som verkligen tvingades packa den där väskan. Och därför fann jag det omöjligt att tro på Neudings och Silbersteins historier om alla dessa anonyma judiska vänner som skulle ha sagt sig uppleva samma läge i vår tid och i vårt land som under nazismen.

Liberalerna vill missförstå, konstaterar Guillou.

Läs hela artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20422357.ab

Guillous ursprungliga krönika som blev startskottet för den liberala upprördheten: Den svenska politiska debattens helvetesrum

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article20356005.ab

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Invandring och integration, Politik och samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ghost:/Guillou om antisemitism och islamofobi

 1. livsglimtar skriver:

  Håller med dig, verkligen.

 2. kao skriver:

  Problemet är den politiska sionismen. Inte judarna som enskilda individer – eller folk. Det är synd att de ska behöva lida igen, för saker som den gräsliga politik deras ledare för. Inte minst mot det palestinska folket. Även mot andra av sina grannar i Mellanöstern. Jag är övertygad om att de flesta judar bara vill ha lugn och ro. Var de än bor i världen.

  All propaganda och silad info gör att det aldrig talas om den stora grupp av judar i Israel som är emot bl.a de illegala bosättningarna på palestinsk mark. Det är en stor grupp och de demonstrerar ofta mot detta, men får aldrig komma till tals i debatten. Ibland undrar jag varför svensk media aldrig tar upp denna grupps kamp. Nej förresten! Det undrar jag inte! Jag begriper varför.

  Kao

  • ghostopinion skriver:

   Jag undrar inte heller. Den svenska mainstreamjournalistiken likriktar sig själv, utan statlig inblandning. Ägarna är ju borgerliga kapitalister, och ägarna tillsätter de ansvariga utgivarna. Dessutom formar journalisthögskolorna sina elever enligt samma mall, och eleverna är till nästan hundra procent rekryterade från medelklassen och har medelklassvärderingar.

   • kao skriver:

    …och de få som kommer ur arbetarklassen ser sina drömmar om grävande objektiv journalistik får dessa drömmar krossade…
    Det är en farlig utveckling när ägarna ska bestämma vad som skrivs – och vad som visas i media.

    Kao

   • ghostopinion skriver:

    Mainstreammedias kris beror inte på sociala mediers konkurrens utan på att folk inte känner igen sig och inte litar på dagspressen. Än så länge är förtroendet för SR och SVT högt men det kommer att sjunka, var så säker.

   • kao skriver:

    Det är jag helt övertygad om.

 3. Eaqhan skriver:

  Det var så många judar som packade sina väskor att en himla massa palestinier tvingades packa sina väskor och fly om de hann och om de hann så hann de inte undan zions bombmattor ändå!
  Jag kommer aldrig att sörja en död jude. Jag förmår helt enkelt inte det. Alla har ju sina begränsningar.

  /Skvitt

  • ghostopinion skriver:

   ”Jag kommer aldrig att sörja en död jude.” Vad menar du? Har inte judiska liv samma människovärde som andra liv? Nu är du ute och traskar farligt långt i antisemitismens tassemarker. Du brukar ju vara rationell och analytisk men här verkar det som om du låter blinda känslor fördunkla ditt tänkande. Alltså: Den judiska statens apardheid-, förtryckar- och expansionspolitik är en sak och ska fördömas men den ska inte alla enskilda judar världen över lastas för. Du kommer jävligt nära ”en död jude är en bra jude”. Tänk efter, och tänk rätt!

   • Eaqhan skriver:

    Du har givetvis alldeles rätt att man måste skilja mellan folk och politik. Men jag har mitt förnuft som ställer upp på just det och jag har också mina känslor som inte kan upprivas över en död jude.

    /Skvitt

   • ghostopinion skriver:

    Jag tänker inte fortsätta den här diskussionen här. Vill inte ha nånting som ens snuddar vid antisemitism eller rasism i min blogg. Varför? Jo, för att en diskussion om antisemitism eller rasism aldrig kan bli rationell, eftersom den utgår från irrationella ståndpunkter. Jag är säker på att du respekterar detta. Det innebär naturligtvis inte att du är bannlyst här, bara att just denna debatt är det.

   • Eaqhan skriver:

    Jodå, jag har full respekt för det.

    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s