Ghost:/Därför är den finska skolan bra

Från Svenska Dagbladet (som är den bästa och bredaste dagliga nyhetstidningen i Sverige, vilket förstås inte säger jättemycket. Men SvD drar sig i alla fall inte för att ta upp ämnen som är tabu för andra mainstreammedia, som hur bankerna skapar pengar genom utlåning; att sedan ledarredaktionen är höger är en annan sak som man kan bortse från). Här är det den svenska och den finska skolan som granskas och jämförs.

Att den finska skolan går så bra tycks till en del kunna förklaras med att den fortfarande är sammanhållen och likvärdig, så som den länge var också i Sverige. Sedan kom, hos oss, det ideologiska skovet med utförsäljning av skolor, privatiseringar och ”konkurrens”. Den utvecklingen började redan under Socialdemokraterna och accelererade under Alliansen.

Och skolresultaten började störtdyka!

Andra förklaringar till den finska skolan är i världstopp  är att lärarna får högkvalificerad utbildning, att de får ägna sig åt undervisning och inte kunskapsmätning (nationella prov görs men bara stickprovsvis) och att elever med inlärningsssvårigheter tidigt får specialstöd. 

SvD:s reportage:

Få läxor, korta dagar – och ändå i världstopp

HELSINGFORS Det blev lite som för Sverige, men tvärtom. När de första Pisaresultaten damp ner så blev finländarna chockade. De hade ingen aning om att den finska skolan var så bra.

Dessutom var alla ganska bra. Skillnaden mellan skolorna i Finland var lägst i världen, precis som man bestämde då någon gång på 40-talet, att skolan ska vara likvärdig och för alla.

Barnen går till den närmaste skolan, så är det inte mer med det.

http://mobil.svd.se/nyheter/fa-laxor-korta-dagar-och-anda-i-varldstopp_svd-4400185

Mer om skola:

Träning förbättrade elevernas betyg

PISA-studien privatiseras/”Är som att skapa en sjukdom som inte finns”

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Barn i div sammanhang, Politik och samhälle, Skola och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s