Ghost:/Ryskt spioneri, och svenskt, och annat

Ryssland spionerar på Sverige, konstaterar Säpo i en färskt rapport som Ekot återger.

Surprise, surprise!

Allvarligt: Självklart spionerar Ryssland på Sverige.  Liksom Sverige spionerar på Ryssland. Och USA spionerar på Sverige. Tror ni mig inte? USA spionerar ju till och med på förbundskansler Angela Merkel i Natopartnerlandet Tyskland. Det har bara gått månader sedan det avslöjades att amerikanska NSA (National Security Agency) avlyssnade Merkels mobiltelefon.

Men USA behöver behöver förstås inte spionera särskilt mycket på Sverige. Våra politiker och myndigheter lämnar frivilligt över den information USA vill ha och anser sig behöva.

Kort sagt: Vi kan lugnt utgå från att alla på ett eller annat sätt spionerar på alla, efter vars och ens förmåga.

Men det ryska spionaget beskrivs av Säpo som det ”största underrättelsehotet mot Sverige”.

Återigen allvarligt: Hur vet Säpo det? Säpo kan ju bara bedöma, mäta och väga farligheten i det spionage Säpo känner till och har avslöjat. Det okända, icke avslöjade spionaget kan mycket väl vara ett större underrättelsehot än det ryska. Med tanke på Säpos beryktade ineffektivitet och inkompetens förekommer det säkert mycket mer oavslöjat spionage än avslöjat. Dessutom är det ju så att man hittar där man söker. Och Säpo söker garanterat som mest intensivt efter  ryska spioner.

Men i dessa tider av krigshets måste förstås det ryska spionaget fås att verka extra farligt. Är det inte ryska ubåtar så är det ryska spioner. Dessa ubåtar är är dock fortfarande bara påstådda ubåtar. De råkade också dyka upp väldigt lägligt för att skrämma upp medborgarna, som en slags prolog till rysshetsen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6119607

Men det är alltså inte bara så att Ryssland spionerar på Sverige, Sverige spionerar också på Ryssland. Har alltid gjort, åtminstone sedan Karl XII:s tid, förmodligen ännu längre. För att ni inte ska tro att jag ljuger; så här var det i mitten av 1950-talet, när Ryssland var Sovjetunionen:

1949 hade Sverige, i strid med den officiellt strikta neutralitetslinjen, ingått ett hemligt avtal med USA och Storbritannien. Svenska signalspaningsdata skulle bytas mot amerikansk teknisk utrustning. Flygvapnets specialutrustade Tp 79:or 79001 Hugin och 79002 Munin genomförde regelbundet topphemliga flygningar över Östersjön med amerikansk signalspaningsutrustning ombord. Sverige bedrev även fotospaning mot Sovjetunionen. Under 1948 hade en S 26 Mustang flugen avFredrik Lambert-Meuller medvetet kränkt sovjetiskt territorium. Flygplanet var utrustat med en kamera lånad från USA:s flygvapen. Under 1949 hade spaningsflygningarna fortsatt med en S 31 Spitfire flugen av Ingemar Wängström.[8].

Läs mer här i Wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Catalinaaff%C3%A4ren

Hade det varit ryska plan med signalspaningsutrustning som närmat sig och kränkt svenskt territorium skulle de utan tvivel ha kallats SPIONPLAN.

Det svenska nutida spionaget är både mer utbrett och mer sofistikerat. Det riktar sig inte bara mot Ryssland och andra stater och deras institutioner utan även mot enskilda medborgare världen runt. Försvarets Radioanstalt (FRA) förser amerikanska NSA (National Security Agancy) och andra västliga underrättelseorgan med uppgifter som FRA  samlar in genom att scanna data- och mobiltrafik.

Därtill har vi allt svenskt spioneri som vi inte vet något om, som är hemligt, och det är det mesta. Exempelvis bör vi inte tvivla på att svenska underrättelseofficerare under täckmantel verkar i strategiska länder.

Kort sagt: Alla spionerar på alla, med alla tillgängliga medel. Så har det varit, så är det och så kommer det att förbli så länge det finns stater med motstridiga och fientliga intressen.

Men just nu, när krigshetsen trappas upp, finns det starka intressen som jobbar hårt för att framställa just det ryska spioneriet som ett särskilt stort hot.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Internationellt, krig, konflikter, Politik och samhälle, USA NATO Wars and Crises och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/Ryskt spioneri, och svenskt, och annat

 1. kao skriver:

  Sverige har ju Carl Bildt, som villigt och glatt förser USA med vad dessa vill ha. ‘Öppet spionage’? Hur länge ska Bildt få fortsätta sina rundresor och anse sej företräda Sverige? Vem har anställt honom? Han borde tagga ner nu, eller han kanske inte har märkt att det blev regeringsskifte i septemeber-14? Helst borde någon sy igen truten på honom. I KOngo/Kinshasa och Sudan är han efterlyst för folkmord. Jag undrar varför han inte ställs inför Krigsförbrytartribunalen i Haag.

  Kao

  • ghostopinion skriver:

   I Haag ställs i stort sett bara afrikaner inför rätta, plus ett fåtal krigsförbrytare från Balkan. Gud bevare oss för att amerikaner och västeuropeér skulle ställas inför skranket. Hur skulle det se ut?

   • kao skriver:

    Det skulle se mycket bra ut 😉
    Det är just vi europe’er som har stigmatiserat Afrika och hållit vissa av länderna där kvar på stenåldersnivå, genom bl.a slavhandeln och senare våldtäkt på deras naturtillgångar och bidragit till massmord och folkfördrivningar i nutid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s