Ghost:/Socialism för de rika, kapitalism för oss andra

Det råder en känsla av triumf i samhällets toppskikt. Och varför deppa? Trots finanskraschen 2008 sitter både makteliten och nyliberalismen i orubbat bo. Visserligen tvingades staten agera livläkare och medborgarna betala räkningen när kapitalismen hamnade på intensiven. Vilket kan tyckas paradoxalt. Enligt den härskande ideologin är nämligen marknaden perfekt och staten ett problem. Men bortom de ideologiska flosklerna har kapitalet alltid varit beroende av staten, menar Jones. Logiken är snarare socialism för de rika och kapitalism för resten, ett system där eliten har förtur till livbåtarna och fattigt folk förväntas simma, där vinsterna privatiseras och skulderna socialiseras.

Owen Jones – brittisk författare, kolumnist och vänsterdebattör – kartlägger och synar de senaste decenniernas vinnare: den ekonomiska och politiska eliten. Det han kallar etablissemanget.

Om detta skriver Kent Werne, med exempel på även svenska ”riskkapitalisters” säregna och arroganta mentalitet:

För snart två år sedan gick friskolekoncernen JB Education omkull. Chockade elever grät. 1600 lärare kickades. Staten fick ta notan.

I samma veva lade vd:n Anders Hultin upp en bild på en flaska Tignanello för 779 kronor på Facebook och skrev ”Because I’m worth it”. Aftonbladet fick nys om saken. Hultin ställdes i skamvrån.

Hur ska man egentligen se på incidenten? Som en ogenomtänkt blunder, eller som ett uttryck för elitens säregna mentalitet?

Den intima kopplingen mellan nyliberala politiker (både borgerliga och socialdemokratiska) uppmärksammas ocks.:

Vår före detta försvarsminister, moderaten Sten Tolgfors, hjälper nu Saab att sälja vapen. Thomas Östros, tidigare ekonomisk-politisk talesman för socialdemokraterna, blev vd för lobbyorganisationen Bankföreningen och sedan, helt nyligen, av Stefan Löfvens regering utsedd till svensk representant i IMF. Den nyss avpolletterade finansministern Anders Borg fick snabbt uppdrag av Kinnevik och bankjätten Citi. Listan på överlöpare kan göras lång, särskilt till sektorer där affärsmöjligheterna helt och hållet avgörs av politiken.

http://www.hd.se/kultur/2015/03/15/plundring-pagar/

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Capitalism/Kapitalism, Class Warfare/Klasskamp, Economics, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen, Skola och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ghost:/Socialism för de rika, kapitalism för oss andra

 1. Kicki skriver:

  Går det att stoppa detta helvete som jag själv varit med och bidragit till… jag vill verkligen att det ska vara avtalsenliga löner som gäller, det finns omständigheter till att jag fjantat till det som jag gjort i mina satans blogginlägg. Naturligtvis ska inte kapitalisterna få segra, men efter åratals av trams så har man ju själv varit med och syltat till det så det bara liknar fan!

  Man skäms ju som fan inför fd. kollegor och andra arbetsgivare som faktiskt har försökt att bedriva en seriös åkerinäring. Jag vet att inte allt handlar om åkeribranchen, men det är där jag tillbringat mestadelen av min tid och har sett hur ruttet det blivit.. nja..inte bara där…

  Jag har sett (inte minst) hur Mattssons åkeri, halens mf. har försökt att tillämpa schyssta villkor (när jag själv ”seglat” förbi deras skepp på vägarna…
  hälsar
  Matulda mé gasen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s