Ghost:/Från socialism till ökad jämlikhet/Fyra videoavsnitt

Med anledning av den svenska arbetarrörelsens nuvarande ideologiska vilsenhet och den interna motsättningen mellan marknadsliberalerna i toppen och de mer klassiska socialdemokraterna i basen (ja, jag vet att det är en schematisk beskrivning) kan det vara läge att återigen göra en tillbakablick på rörelsens historia och ideologiska utveckling. Här kommer alltså den klassiska ”Från socialism till ökad jämlikhet” i fyra videoavsnitt.

Det är en dokumentär om Sveriges Socialdemokratiska Arbetarepartis framväxt från 1800-talets slut och hur partiet förändrades ideologiskt och i den politiska praktiken under 1900-talet. På köpet får man en snabblektion i svensk historia med mängder av svartvita filmsnuttar och fotografier av hur folk levde förr och hur de var klädda till vardag och fest. Socialdemokratiska legendarer, bland andra Ernst Wigforss, kommer också till tals och ger sin syn på politiken. Jag kan försäkra att det är något helt annat än att lyssna till Göran Persson, Mona Sahlin eller för all del Stefan Löfven.

PS. Lägg märke till titeln, Från socialism till ökad jämlikhet. Ökad jämlikhet var en socialdemokratisk paroll på Erlanders och Palmes tid. Visserligen är parollen logiskt ohållbar – antingen råder jämlikhet eller inte, det är ingenting man reglerar som med gaspedal och broms – men den uttryckte i alla fall en strävan och ordet jämlikhet användes i partiets kampanjer, på affischer, banderoller och i tal.

Men sen blev det slut med det. Nu är det sånt som “Alla ska med” och liknande menlösheter. De ändrade parollerna: Socialism – Ökad jämlikhet – Alla ska med – säger en hel del om partiets utveckling och förlorade ideologi. Inte att undra på att det går utför när reklamnissar får utforma det politiska budskapet, i den mån något sådant finns.

Från socialism till ökad jämlikhet Del 2 av 4

Från socialism till ökad jämlikhet Del 3 av 4

Från socialism till ökad jämlikhet Del 4 av 4

Hvad vil Sosial-Demokraterna?/August Palms tal 1881

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ghost:/Från socialism till ökad jämlikhet/Fyra videoavsnitt

  1. Kicki skriver:

    Folk får väl göra uppror och rösta till omval. personligen är jag helt rökt inom allt numer, inte minst politiskt. Wigfors har jag ingen aning om, och sosserösterna uteblev från mig när dojan avgick och Persson kom till makten. Då var det definitivt slutröstat på S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s