Ghost:/Går ut hårt med Springsteen, Greider och hur marknadssamhället korrumperar

I dag går jag ut hårt, så söndag det är (för det är det väl, jag är både yrvaken och dagvill). Öppnar  dagen med Bruce Springsteen och Göran Greider. Ett omaka par, kan tyckas.

Men det hänger hyfsat ihop. Så här skriver Greider i Aftonbladet:

”När Bruce Springsteen gav några konserter i sina hemtrakter i New Jersey 2009 satte han ett lågt biljettpris: 95 dollar för de dyraste. Strax innan hade Rolling Stones sålt biljetter för 450 dollar.

Ekonomer reagerade på Springsteens tilltag; de räknade ut att han förlorade omkring 4 miljoner dollar på att inte ta ut ett marknadspris. Varför var han en sådan ekonomisk idiot?

Därför att han ville vara lojal mot sina arbetarfans. En rockkonsert är inte en vara. Den är en social händelse. Att ta ut ett för högt pris skulle korrumpera denna sociala händelse och många av hans största fans skulle heller inte haft råd att gå.

Vad som inte kan köpas för pengar, av den amerikanske moralfilosofen Michael J Sandel, är en av de mest klargörande böcker jag läst om vad det expanderande marknadssamhället gör med oss. Hans tes är att marknaden inte alls, så som ekonomerna hävdar, är neutral. Han menar att i det ögonblick vissa nyttigheter eller verksamheter bjuds ut på en marknad så förändras de: värdet av dem degraderas.”

Och så här sjunger Springsteen i This Hard Land:

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Class Warfare/Klasskamp, Musik, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen, Videos & Pictures och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Går ut hårt med Springsteen, Greider och hur marknadssamhället korrumperar

  1. Iréne skriver:

    Bra exempel! Jag delar på fb… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s