Ghost:/När ska toppcheferna oja sig över den skada mutande storföretag kan orsaka?

Nyligen skrev 31 toppchefer, gräddan inom det svenska näringslivet, en debattartikel där de ojade sig över att utrikesminister Margot Wallströms kritik mot Saudiarabien kan skada förtroendet för svenska företag utomlands och försvåra för svensk exportindustri.

Nu på morgonen lyssnar jag på Ekot i radion:

Skanska anklagas för att ha mutat chefer vid det statliga oljebolaget Petrobras i Brasilien. Snart kommer brasilianska åklagare att väcka åtal mot Skanska och andra byggföretag som anklagas för att ha bildat en kartell och för att ha betalat ut mutor till Petrobras i utbyte mot värdefulla byggkontrakt. Lyssna här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6124190

Och helt nyligen:

I vår granskning av den misstänkta muthärvan i Tjeckien framkommer nu att byggföretaget Skanskas ledning känt till uppgifterna om att kontraktet på det aktuella motorvägsbygget vanns tack vare mutor.

Skanskas dåvarande chef för internrevisionen, Anders Blomqvist, säger till Ekot att bolagets Tjeckienchef Dan Tok medgett att man kommit överens med en byggpartner att betala ut en muta, något som rapporterades till koncernledningen. Läs/lyssna här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6119331

Nu väntar jag på att de 31 toppcheferna ska skriva en upprörd debattartikel om hur Skanskas mutor undergräver förtroendet för svenskt näringsliv utomlands och hur exportmöjligheterna för svenska företag skadas.

Jag lär få vänta förgäves.

 

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Brott och straff - polis, åklagare, domstolar och kriminalitet, Capitalism/Kapitalism, Internationell ekonomi, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/När ska toppcheferna oja sig över den skada mutande storföretag kan orsaka?

  1. Sonya Lundberg skriver:

    De 31 toppcheferna bryr sig endast ,när det drabbar dem själva eller när risken är stor att vinsten faller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s