Ghost:/Är en genmanipulerad människa fortfarande en människa?

Från Vetandets värld i Sveriges Radio:

Genteknik öppnar för möjligheter att förhindra genetiska sjukdomar, men reser också frågor om etik. Radion sänder en studiodiskussion om möjligheten att genmodifiera människor.

En ny teknik, CRISPR/Cas9 gör det enkelt att klippa och klistra i gener och fullt möjligt att genförändra människoembryon. Vill vi göra det?

I Vetandets värld diskuteras möjligheter och risker med GMO-människor. I studion finns en embryolog, en filosof och en medicinsk etiker.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522253?programid=412

Jag, Ghost:

Om vi ingriper i och förändrar livets innersta kärna och förändrar den människa som skulle ha blivit till någon/något annat, är det då fortfarande en människa? Är det inte en varelse eller produkt som har frambringats på konstgjord väg av vetenskapsmän i laboratoriemiljö? Vilken människa den varelsen skulle ha blivit, vilken personlighet och vilka egenskaper han/hon skulle ha haft om den inte utsatts för genmodifiering får vi aldrig veta. Tänk om en Shakespeare eller Einstein går förlorad (eller en Ghost, eller någon av er själva)!

GMO-förespråkarna framhåller att genmodifiering av människor endast ska komma i fråga för goda syften som att eliminera sjukdomsgener och liknande. GMO-tekniken ska bara användas för ”önskvärda ändamål”.

Men vad som är önskvärda ändamål förändras från tid till annan och med politiska, sociala och samhälleliga skiften.

Tänk tanken att Adolf Hitler hade haft tillgång till GMO-teknik och att hans Nazityskland  vunnit kriget. Hur hade världen då sett ut? Judar, romer och handikappade och annat ”undermåligt människomaterial” hade genmanipulerats bort. Hitlers vetenskapsmän (de stod ju så gärna till tjänst med allehanda ohyggligheter) hade fått i uppdrag att finna och eliminera rebell- eller upprorsgenen för att successivt frambringa lydiga och underdåniga befolkningar som arbetade och höll käften och följde maktelitens order utan att knysta. Skulle sådana genmodifierade varelser fortfarande vara människor? Eller robotar med mänskligt utseende?

Målar jag fan på väggen? Visst gör jag det, och på goda grunder. Härsklystnad och tyranni har varit mänsklighetens följeslagare genom årtusendena, så länge vi har haft ett klassamhälle. Tyranni råder även i dag och allt tyder på att det blir värre. Hittills har tyrannerna (”demokratiskt” valda eller ej) kontrollerat massorna med politisk manipulation och i sista hand vapen. Aldrig tillförne har de haft tillgång till ett så formidabelt kontrollinstrument som GMO-teknik!

Människan är för intelligent för sitt eget bästa, skrev jag i ett inlägg häromdagen. Och människan är den enda varelsen i evolutionens långa historia som sannolikt kommer att utplåna sig själv.

Det står jag fast vid. Atomkrig, miljöförstöring, klimatuppvärmning. Nu kan vi snart lägga till GMO-människor.

Ghost:/Frankensteins monster och galna vetenskapsmän

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Class Warfare/Klasskamp, Miljö och natur, Politik och samhälle, Vetenskap och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ghost:/Är en genmanipulerad människa fortfarande en människa?

  1. Pingback: Ghost:/Hans huvud ska skäras bort med en väldigt vass skalpell | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s