Ghost:/Om försåtligt medialt misstänkliggörande

Från Aktuellt i Sveriges Television:

”En gång var han Rysslands rikaste man. Michail Chodorkovskij ägde ett av Rysslands största oljebolag Yukos, men Rysslands president Vladimir Putin betraktade honom som ett politiskt hot och lät förstatliga hans företag och oligarken själv slängdes i fängelse misstänkt för ekonomisk brottslighet.”

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/chodorkovskij-putins-storhetstid-ar-over

Så försåtligt formulerar sig den mediala propagandan, nu när journalisternas drängtjänst år makten består i att misstänkliggöra och smutskasta Ryssland: ”Putin betraktade honom som ett politiskt hot…oligarken slängdes i fängelse misstänkt för ekonomisk brottslighet”.

Men tänk om det nu i själva verket var så att oligarken var skyldig till ekonomisk brottslighet, vilket jag bedömer som ytterst sannolikt med tanke på den roffarmentalitet som rådde i Ryssland efter Sovjetunionens fall och där det gällde att kapa åt sig så mycket som möjligt av den utplånade  statens tillgångar så billigt som möjligt för att kunna berika sig själv omåttligt. I alla fall ställdes Chodorkovskij inför rätta och dömdes som skyldig. Huruvida domstolen var rättvis och opartisk kan jag inte bedöma, och det kan förmodligen inte reportern i Aktuellt heller, men det var inte Putin som slängde honom i fängelse.

Tänk er att en journalist i SVT skulle säga så här i nyhetssändning:

– Obama lät slänga finansmiljardären i fängelse, misstänkt för ekonomiska brott.

Otänkbart, eller hur. Både att en Aktuelltreporter skulle uttrycka sig på det sättet om Obama och USA och att USA skulle slänga en brottslig finansmiljardär i fängelse.

PS. För undvikande av missförstånd vill jag påpeka att jag inte är någon Putinkramare. Men det är min bestämda uppfattning att Putin ska behandlas enligt de krav på saklighet och opartiskhet som SVTs sändningstillstånd fastställer.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Politik och samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Om försåtligt medialt misstänkliggörande

  1. kao skriver:

    Propaganda och snedvriden, silad information är ju makthavarnas främsta verktyg. Så jag förstår att våra (höger)media framställer det som att Putin är stora stygga vargen och den stackars oligarken ett offer. Det kan mycket väl vara så, men det tror jag inte.

    När det gäller storpolitik kan man aldrig veta. Men känslan jag får är att oligarken med sina pengar och därmed makt, försökte ta mer än han mäktade, agerade kriminellt – och därför åkte i fängelse. Jag tycker det är helt rätt att staten konfiskerar rikedomen från såna personer.

    Det finns flera här i Sverige som borde ha åkt samma väg. Inte minst bankdirektörer och VD:ar från näringslivet. Men speciellt de högdjur som sitter på våra gemensamma pengar, såsom GD:ar. De som får feta pengar i avgångsvederlag. Det borde finnas rimliga gränser för hur mycket man får tjäna. På 50-talet tjänade en direktör ca 6 ggr mer än en arbetare. Nu tjänar de 60 ggr mer.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s