Ghost:/Kapitalet och den nya, splittrade underklassen

Författaren Kristian Lundberg skriver i Dala-Demokraten om hur en ny, splittrad och alltmer maktlös underklass växt fram under kapitalismens nuvarande (och förhoppningsvis sista) skede.

”Vi befinner oss på ett sätt på samma nivå som vid industrialismens genombrott där det skapades ett begrepp som ”trasproletariat” vars funktion var att beskriva just den klass som ingenting äger, inte ens friheten till den egna kroppens trygghet. Idag kallar vi samma grupp för prekariat. Det är dock samma fattigdom och utsatthet, då som nu.”

”De nya egendomslösa klasserna, den nya arbetarklassen som arbetar men saknar möjlighet till långsiktighet och trygghet – är helt skapade genom att marknadskrafterna just inte har mött ett ideologiskt eller solidariskt fackligt motstånd. Det nyliberala maktskiftet som till viss del har skapat vårt samtida prekariat har inte ställts till svars. Istället har arbetsrätten gradvis urholkats. Och med den människovärdet. Det är en process som sett i princip likadan ut över hela Europa.”

”Det är en av anledningarna till varför vi idag har fått en slags omvänd klassresa där människor blir fattigare och fattigare, trots att de arbetar mer och mer.”

Läs hela Lundbergs artikel:

http://www.dalademokraten.se/kultur/kapitalet-och-den-nya-underklassen

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Capitalism/Kapitalism, Class Warfare/Klasskamp, Economics, EU, Europe, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s