Ghost:/Skadar en sån här målning kampen för jämställdhet?/Varning: Nakna bröst

645@70

”Athena och Pegasus”, en annan barbröstad målning av Georg Engelhard Schröder. Foto: Wikimedia Commons

Therese Bohman i Expressen:

”Än en gång har riksdagen bestämt sig för att plocka ner en barbröstad målning.

2013 lät Susanne Eberstein (S), som då var vice talman, plocka ner en målning från gästmatsalen i riksdagshuset: den svenske barockkonstnären Georg Engelhard Schröders ”Juno eller allegori över elementet luften”, som föreställer en barbröstad kvinna. Det motiverades med att det var en feministisk fråga. Nu skriver DN Kultur att även den sista målningen i serien plockas bort från riksdagens väggar.

Konsthistorien är full av barbröstade kvinnor. De säger något om sin tillkomsttid och berättar för oss om vårt förflutna. Som alltså varit annorlunda än vår samtid, på gott och ont. Och som givetvis inte alltid kommer att inordna sig oproblematiskt i vår tids ideologier.

Jag inser att det låter som att jag förklarar för ett barn, men det är tyvärr på den nivån den här diskussionen befinner sig.”

http://www.expressen.se/kultur/bisarrt-plocka-bort-barbrostade-tavlor/

Jag, Ghost, kan inte låta bli att undra på vilket sätt denna eller liknande historiska målningar skulle vara en feministisk fråga och hur den skulle kunna skada kampen för jämställdhet. När den feministiska kampen tar sig såna här uttryck blir den närmast löjeväckande och motverkar sitt syfte, skulle jag tro. Den blir till en feminist-politisk korrekthet in absurddum (ja just det, absurd-dum) som stöter bort.

Hoppas att den här typen av dumfeminism stannar inom riksdagens väggar. För jämställdhetskampens skull.

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Diverse, Feminism HBTQ och kön, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s