Ghost:/Gör om banksystemet från grunden!/Förslag på Island, inte i Sverige

Från vaken.se:

Den 31:a mars publicerades en utredning av Frosti Sigurjonsson, ledamot i det isländska alltinget. Rapporten, som beställts av den isländska premiärministern, manar till en revolutionär omstöpning av Islands – och i förlängningen världens – banksystem.

För sju år sedan blev Island en symbol för 00-talets enorma kreditexpansionen som slutade i kraschen 2008. Landet, med ett befolkningstal i nivå med en större svensk stad, förvandlades på kort tid till ett globalt finansiellt kasino.

Enligt Sigurjonssons förslag ska inga bankirer i fortsättningen kunna ägna sig åt sådana excesser.

Centralbanken ska erhålla monopol på att skapa pengar. Dessutom ska makten över vart de nyskapade pengarna tar vägen separeras ifrån själva pengaskapandet. Istället är det landets lagstiftande församling, alltinget, som ska rösta om vart pengaflödet ska ta vägen. Förslagen syftar till att minska riskerna i det monetära systemet och flytta vinsterna i penningskapandet ifrån bankerna till staten.

http://www.vaken.se/islands-radikala-forslag-gor-om-banksystemet-fran-grunden/#

Jag, Ghost: Att ett liknande omvälvande förslag skulle framföras till den svenska regeringen och riksdagen är en våt dröm. Men bara en dröm. För vem tror att en svensk regering, rödgrön eller alliansblå, ens för ett ögonblick skulle överväga att beröva finansparasiterna deras makt och rikedom? Svenska politiker talar ju inte ens om det orimliga finansiella system vi lever under, ett system som drar oss alla mot avgrunden. Ämnet är tabu för både politiker och media. Med ett lysande undantag: Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet.

Här finns ett antal inlägg om

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Banker/Banking, Capitalism/Kapitalism, Economics, How Banks Create Money/Hur banker skapar pengar, Internationell ekonomi, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Ghost:/Gör om banksystemet från grunden!/Förslag på Island, inte i Sverige

 1. Blåst af Kuling skriver:

  Här i Sverige är allting så himla tabubelagt. Det är ”locket på” hela tiden och andra länder skrattar åt oss både bakom ryggen och helt öppet bl.a för vår ”flathet”. Jo, visst är vi på väg ner i avgrunden, men det talas det tyst om.
  Förresten, var det inte engelsmännen som kallade oss svenskar för totalt utvecklingsstörda? Jag har för mig att jag läste det någonstans. Men du får rätta mig om jag har fel, för mitt minne är intensivt men kort. Jag kan ju ha läst fel också. Men det är nog bara ett önsketänkande. För inte vill väl ”Blåst af Kuling” bli kallad för ”den idiotförklarade svensken” trots att det syns på namnet att hon är helt blåst.

 2. Pingback: Ghost:/Grekland förstatligar bankerna?/Greece Nationalises The Banks? | ghostalive

 3. kao skriver:

  Ett fantastiskt initiativ av Island. Det är många som för länge sen har tröttnat på bankvärdens rofferi-excesser.

  Tyvärr hukar sej Sverige under USA och törs knappast tänka i samma banor. Storebror kan bli suuuur.

  Kanske får vi se en ekonomisk revolution via Island. Även i Grekland? Jag hoppas jag får leva så pass länge att jag även får se Sverige delta.

  Kao

  • ghostopinion skriver:

   För att få se Sverige delta skulle jag nog behöva bli 100-150 år, och de vill jag verkligen inte bli. Här har en stabil majoritet av folket fåtts att lägga sitt engagemang på melodifestivaler och sportprestationer. Redan nu upptas en oproportionelig sändningstid i TV av idrott på längden, höjden och tvären, och snart är det nog melodifestival året om, tre dagar i veckan. Där har du två områden som SVT aldrig sparar på. Däremot blir kulturen (kommer du ihåg när SVT producerade och sände bra, ibland fantastisk teater, inte bara spänningssmörja) allt mer kringskuren och bortplottrad, och politikbevakningen är en slags teknisk sifferexcersis, som om det handlade om idrott. Fy fan!
   PS. Bör påpeka att det ännu inte är ett initiativ av Island, blott ett förslag. Innan det blir verklig politik kommer den kapitalistiska omvärlden med USA i spetsen att utsätta Island för hårt politiskt tryck att begrava utredningen i en byrålåda, eller strimla den i en dokumentförstörare.

 4. Pingback: Ghost:/Bailed Out the People and Imprisoned the Banksters | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s