Ghost:/Cecilia Malmströms TTIP-rådgivare: Advokat som stämde tyska staten

statstammarx500Jag har fått ett mejl under natten. Jag återger det i obetydligt förkortat skick, och med den här egna kommentaren:

Att som Cecilia Malmström vara modern liberal EU-kommissionär är att oreserverat stå på storbolagens sida mot demokratiskt fattade beslut.

Hej,just nu förhandlar EU och USA bakom våra ryggar ett handelsavtal som kan hota vår demokrati, vår miljö och välfärd; TTIP. När förhandlingarna sker bakom stängda dörrar blir resultatet beroende på vilka som viskar i makthavarnas öron medan vi är många som bankar på dörren utifrån. Nu har Cecilia Malmström valt sin särskilda rådgivare – storföretagsjuristen Jan Eric Frydman. Men kan vi lita på att Malmström kommer lyssna på kritiken som finns mot TTIP när vi vet följande om Frydman:

  1. Frydman har arbetat för Procter & Gamble, ett multinationellt företag som jobbar för förslag om handelssekretess som äventyrar ansträngningar av journalister, visselblåsare och samt minskar möjligheter till ansvarsutkrävande och transparens.
  2. Frydman har varit informationschef på Mannheimer Swartling som representerar energijätten Vattenfall i deras åtal mot Tyskland. Skälet? Tyskland tog demokratiska beslut om att avveckla kärnkraften.
  3. Frydman arbetar kvar på Advokatbyrån Ekenberg & Andersson trots sitt uppdrag för kommissionen. De hjälper företag med frågor inom patent, affärshemligheter och immaterialrätt bland andra – ämnen som intressegrupper varnat om gällande just TTIP.
  4. Frydman är hjärnan bakom ”regulatory cooperation”, vilket innebär en skjutbana för lobbyister som vill torpedera nya lagar som ska skyddar medborgare. [1] Hans nuvarande byrå säger dessutom att de är experter på just ”regulatoriska frågor”.

Tror du att Malmström kommer få en balanserad bild av storföretagens maktmanöver med en sådan rådgivare? Det tror inte vi. Därför måste vi vara många som bankar på dörren när Malmström sitter i sina möten med Frydman.

Kan du dela kampanjen för att stoppa TTIP med dina vänner så blir vi fler och våra röster hörs ännu starkare?

Dela på Facebook.

Dela på Twitter.

Malmströms val av rådgivare är tyvärr ingen slump. EU har genom hela processen valt att lyssna på storföretagslobbyisterna snarare än det civila samhällets kritik. [2] Samtidigt dömer allt fler oberoende experter  ut att storföretag ska få stämma oss i särskilda domstolar. [3]

Våra gemensamma ansträngningar fungerar. Nyligen beslutade EU-parlamentets sysselsättningsgrupp sig för att vara mot de särskilda privata domstolarna. Socialdemokraternas Marita Ulvskog säger följande i ett pressmeddelande:

”Vi socialdemokrater, vänstern, liberalerna och de gröna motsatte oss, till skillnad från högern, ett system med privata skiljedomstolar. Vi vill hellre se ett moderniserat investeringsskydd som är bättre demokratiskt förankrat, transparent och under inga omständigheter utformat så att det kan begränsa eller hindra medlemsländerna från att anta lagar om miljö, sysselsättning eller socialpolitik.” [4]

Nu lägger i en växel så de inte kan backa från detta löfte! Stort tack för att du är med och gör en insats för att stoppa TTIP.

Kan du dela TTIP-kampanjen till dina vänner så vi blir över 30 000 som står mot storföretagens maktmaöver?

Dela på Facebook.

Dela på Twitter.

Stort tack.

Robin Zachari och hela Skiftet-teamet

Källor:

[1] Corporate European Observatory, TTIP: Regulations handcuffed,http://corporateeurope.org/international-trade/2015/01/ttip-regulations-handcuffed

[2] Corporate European Observatory, European Comission preparing EU-US trade talks,
http://corporateeurope.org/trade/2013/09/european-commission-preparing-eu-us-trade-talks-119-meetings-industry-lobbyists

[3] TTIPPEN, 100 amerikanska professorer kräver att ISDS slopas,http://ttippen.se/2015/03/16/100-amerikanska-professorer-i-juridik-kraver-att-isds-slopas/

[4] Socialdemokraterna i EU-parlamentet, EU-parlamentets sysselsättningsutskott sätter ner foten om TTIP,http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/EU/EU/Ledamoterna-/maritaulvskog/Mediany/Pressmeddelanden/EU-parlamentets-sysselsattningsutskott-satter-ner-foten-om-TTIP/

 

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Banker/Banking, Capitalism/Kapitalism, Economics, Internationell ekonomi, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s