Ghost:/SVT, Sveriges största lekstuga

Sveriges Television är Sveriges i särklass största lekstuga. Kväll efter kväll leks det i rutan, och sedan repriseras lekarna både dagar och nätter. Tusentals medarbetare bryr sina hjärnor med att planera och utforma nya lekprogram, tänker ut vilka kändisar och (mera sällan) okändisar som ska medverka (i ett litet land som Sverige blir det uppriktigt sagt en jävla rundgång), det tas kontakter och skrivs kontrakt. Andra medarbetare inreder inspelningsstudior och bokar publik. Professionellt trevliga programledare lägger ner tid och möda och all intellektuell skärpa de kan uppbåda på att läsa in sig på sina gäster så att intressanta frågor kan ställas om kändisarnas karriärer och privatliv. Ju intimare, desto bättre. Vi tittare har  ju rätt att få veta. I de mer ”ambitiösa” (hittar inget bättre ord) lekprogrammen, som kändisarna på slottet, är det en smashing hit om någon kan förmås att avslöja någon snaskig och  sorglig händelse i livet, gärna från barndomen,  så  att intet öga förblir torrt.

Gråt förmodas vi TV-konsumenter nämligen  älska. Särskilt kändisars gråt. Kändisars tårar genererar kvällstidningslöpsedlar dagen därpå. Och löpsedlar är bra. Fina grejer för TV-folk.

De mest avundsvärda i lekstugan är de medarbetare som får resa världen runt  (i detta sammanhang är världen allt som oftast synonymt med USA) för att leta reda på nya lekprogram (eller ”format” som det visst heter på TV-språk).

Allt detta  som public service, i allmänhetens tjänst.

I SVTs värld är public service detsamma som att få svenska folket att glo på kändisar (och ibland men mera sällan okändisar) som leker.

En annan viktig public serviceuppgift är att anordna melodifestivaler i all oändlighet. Och att sända sport förstås. Sport, sport, sport så rutan svämmar över.

Var i SVTs avtal med staten står det att bolagets uppdrag är att producera och sända lekar och trams och  medioker popmusik och  sport som vissa lördagar och söndagar invaderar SVTs båda huvudkanaler??

SVTs chef Eva Hamilton sade sig när hon aviserade sin avgång för en tid sedan vara stolt över och nöjd med sin chefsgärning.

Jag för min del tycker att hon varit en katastrof som chef och  att hon efterlämnar ett SVT i djupt förfall, ett public serviceföretag som svikit sin primära uppgift att informera och fördjupa, gärna om aktuella skeenden i tiden, inom politik och samhälle, kanske också om kultur, om SVT kan hitta någon kulturarbetare som  intresserar sig för tidens väsentliga och avgörande frågor.  I stället lägger SVT nästan allt krut på att roa och fördumma.

Svenskarna måste vara ett av världens mest underhållna och minst informerade folk.

Att så många medborgare roats och lekts in i politisk medvetslöshet kan vi till stora delar tacka SVT för. Eller skylla på SVT.  Men där i den stora  lekstugan, f´låt det stora TV-huset, bryr de sig nog inte. Där är det tittarsiffror som gäller. Tittarsiffror är för SVT vad Gud är för de religiösa.

Amen.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Kändisar och en del patrask, Politik och samhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/SVT, Sveriges största lekstuga

  1. kao skriver:

    Det är så mycket trams i all soff- och tjattermedia och inte ett dugg konstigt att folk blir omedvetna om vad som händer i världen. Ibland blir jag förvånad över att så många klarar av att fatta så lite.

    Måste dock erkänna att jag gärna tittar på frågesporter och kriminalreportage.

    Kao

  2. Pingback: Ghost:/Poesishow med Bruno K Öijer på TV i kväll! | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s