Ghost:/Den arabiska vårens misslyckande

Det har gått några år nu sedan den arabiska våren, det folkliga uppror som väckte  så stora förhoppningar hos framför allt de upproriska själva men också hos miljontals supportrar i andra länder världen över.

Det har gått några  år och vi kan konstatera att den  arabiska våren misslyckades. Om vi använder Egypten som exempel (det var ju där demonstrationerna  var som störst och förhoppningarna kanske sosm högst ställda):

Man  lyckades  störta en  president och fick för några ögonblick andas in en luft som innehöll ett hopp om frihet. Men bara ett hopp. Inget mera.

Nu är allt tillbaka till det gamla. En ny  general är president. De gamla politiska och ekonomiska maktstrukturerna är intakta. De mest framträdande aktivisterna på Tahrirtorget och rebelliska kulturpersonligheter och bloggare är fängslade. De är många och har dömts till långa straff.

Här ska jag medge min relativa okunnighet om arabisk och egyptisk politik. Det finns miljoner och  åter miljoner människor som är bättre  insatta än jag.

Men under ett 70-årigt liv som politisk varelse har jag lärt mig en del om makt och maktutövning, företeelser som är sig någorlunda lika överallt. Same shit, but different, som något slughuvud har formulerat det.

Så varför misslyckades den egyptiska (och arabiska) våren. Varför slogs våren tillbaka till den mörkaste höst?

Brist på politisk ledning, brist på politisk strategi, brist på politisk målsättning. Och  med politisk ledning menar jag inte en särskilt entusiastisk demonstrant som leder talkörerna på torget i kraven på presidentens avgång och ropen på frihet, ett diffust begrepp som var och en kan tolka efter eget skön.

Jaga menar ett politiskt parti som vet vad det vill och har viljan och förmågan att samla  de upproriska massorna och leda dem mot ett gemensamt mål. En del av demonstranterna gjorde till och  med en poäng av att det var en ”ledarlös revolution”. Men faktum är att en ledarlös revolution är dömd att misslyckas. Något sådant som en ledarlös revolution finns inte. Då handlar det om entusiastiska folkmassor som planlöst marscherar genom gatorna. Förvisso kamplystna men utan mål och mening.

Ty motståndarsidan har både ledare och kontroll över den gamla, väl inövade och beprövade maktstrukturen. En revolution med förhoppningar om att lyckas på riktigt måste vara beredd att riva den gamla maktstrukturen i stycken och ersätta den med en ny. För det krävs ett politiskt parti med stor styrka och  målmedvetenhet.

Men fria  val då? I Egypten var det väl en framgång för demonstranterna att fria val tilläts?

Ja, jag  är ironisk. Vad det fria  valet var värt vet vi ju i  dag. Makteliten bryr  sig inte om några val när dess makt är hotad. Det gäller här som där som överallt. Även i våra så kallat demokratiska västländer. Fria val tillåts så länge partier och politiker är fogliga gentemot de verkligt styrande, de som sitter där bakom kulisserna med pengarna och makten i generation efter generation utan att någonsin ha blivit valda annat än till sina egna bolagsstyrelser.

If elections meant real change, they wouldn´t allow them, läste jag nånstans häromdagen. Så sant.

PS. Om några arabiska kamrater känner  sig trampade på tårna för att jag stövlat in på deras politiska territorium svarar jag så här:

Världen är en och odelbar, och det som händer där påverkar oss här, och det som händer här påverkar er där.

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Capitalism/Kapitalism, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s