Ghost:/Barndom 5: En kvinnobefriare

Här följer del 5 av min serie om hur det var att växa upp som arbetarklassunge vid 1900-talets mitt. De fyra första delarna finns här:

Hur det gick till att tvätta i min tidiga barndom är värt ett eget litet kapitel. Glöm tvättmaskiner, centrifuger, torkskåp och torktumlare. Tänk i stället tungt, slitsamt grovjobb, ångande fuktmättad tvättstuga, lång arbetsdag, nariga och nedkylda händer, tvättlinor utomhus sommar som vinter. Hårt, hårt arbete.

Tvätta var kvinnogöra. Punkt slut. De flesta kvinnor var hemmafruar och tvättade på vardagar. Men min mamma jobbade måndag-fredag plus halva lördagen (femdagarsveckan var ännu inte uppfunnen) så hon tvättade på söndagar. Inte varje söndag men en, två gånger i månaden då hon samlat ihop till stortvätt.

Tvättstugan var en separat byggnad några hundra meter hemifrån. Tvätten bars dit i korgar vilket var lätt som en plätt även om det krävdes några vändor. Annat var det när den drypande blöta tvätten, tung som sten, skulle bäras tillbaka till gården för att hängas på tork på linor utomhus.

Tvättdagen började med att fyr sattes under de stora bykkaren av betong som fylldes med vatten. På vintermorgnar var tvättstugan rejält utkyld innan elden tagit sig och vattnet värmts upp. Då blev det å andra sidan ångande hett och fukten dröp utmed väggarna och kroppen.

Ner med plagg och persedlar i bykkaren, lämpligt sorterade. Om mannens arbetskläder från oljeraffinaderiet av misstag råkade hamnade i samma kar som lakan och örngott innebar det katastrof för sängkläderna. Med jämna mellanrum gällde det att byka runt bland persedlarna med ett stort, årliknande redskap, en tung syssla som krävde betydande armstyrka. Tvätten skulle ligga i i timtal för att bli ordentligt ren.

Dessemellan tog mamma hand om den finare tvätten genom att i en balja gnugga den hårt mot ett tvättbräde, skölja, gnugga igen och skölja. Tvättmedlet var såpa. Gnuggandet och doppandet av händerna i ömsom iskallt, ömsom hett vatten gjorde händerna nariga och röda. Och skinnet  sprucket.

När allt var klart, fem-sex timmar efter det att elden under bykkaren tänts, måste allting vridas ur för hand. Ner med de blöta persedlarna i korgar för att i omgångar bäras till vår gård. Att släpa på de tunga korgarna några hundra meter var ingenting för klena ryggar. Och att komma från den varma och fuktiga tvättstugan ut i vinterkyla var ingenting för klena själar eller känsliga händer. Ett efter ett skulle plagg och persedlar hängas upp på linor i 5-10 graders kyla, ibland mer,  och sättas fast med klädnypor så vantar eller handskar var inte att tänka på. Jag kan tänka mig att händerna köldvärkte efter ett sådant upphängningspass. Ibland var det ju sommar förstås, vilket gjorde allting mycket lättare och jämförelsevis behagligt.

Sedan fich tvätten hänga så länge som behövdes och tas ner när den var torr, vilket kunde vara en aning svårt att avgöra när den frusit till is. Den fick tina inomhus men allt var ändå inte klart. Nu skulle vittvätten manglas och klädesplagg strykas.

Jag uppskattar att en sån stortvätt tog sammanlagt 12-15 timmar att hantera. Det motsvarar närmare två fulla arbetsdagar, tunga arbetsdagar.

Därför sticker jag ut hakan och dristar mig att påstå att tvättmaskinen när den kom blev en verklig kvinnobefriare, mer betydelsefull för svenska kvinnors frigörelse än Feministiskt Initiativ någonsin kommer att bli.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Barndom: En uppväxt vid 1900-talets mitt, Personligt, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ghost:/Barndom 5: En kvinnobefriare

 1. kao skriver:

  Visst måste det ha varit ett fruktansvärt slit. Känner igen delar av det du berättar. Stenmangeln….men jag tror centrifugen fanns då. Kan ej minnas något vridande av tvätt. .Egentligen var tvättarbetet till för fysiskt starkare personer, t.ex männen.

  Jag är uppväxt i en jämlik familj på 50-talet. Mina föräldrar hjälptes åt med all form av hemarbete. Pappa älskade att samarbeta med mamma och hon var naturligtvis tacksam för det. På söndagarna lagade han supergod brunch och han gillade att laga mat. Men eftersom han kom hem kl.17 från jobbet och mamma, som jobbade deltid kom hem vid 15-16-tiden så föll det sej naturligt att hon lagade middag övriga dagar.

  I vuxen ålder blev min bror likadan som pappa; han har hjälpts åt med sin sambo/fru med hemarbetet som en naturlig del av livet.

  Det är också därför jag själv i vuxen ålder aldrig skulle kunna tillåta min eventuella karl att sitta och kolla tv eller dator medan jag själv slet med hushållsarbete. Be honom lyfta på fötterna så jag kan dammsuga där han sitter :(. Detta ställningstagande har jag fått mycket skit för i diverse förhållanden, ja t.o.m stryk!!!…Men detta är alltså en övertygelse från min uppväxt att det ska vara så.. Inte någon grinighet från min sida.

  Kao

  • ghostopinion skriver:

   Det fanns naturligtvis bra karlar på den tiden också. Men min mamma var ensam med två barn utom under ett par korta år så hon hade ingen som kunde vara jämställd i hemarbetet.

   • kao skriver:

    Fy vilket slit!
    Bättre att åtminstone EN man (du) kunde se detta. Idag är det jävligt för kvinnor, men kanske på et annat sätt? Jag ska dock inte klaga ; jag var ensam med min dotter från scratch och hade aldrig någon hjälp av någon. Men å andra sidan hade jag ingen elefant i soffan och skitiga strumpor i hörnen – som sen dessutom skulle ha sex och gulla! Det slapp jag.

    Kao

 2. kao skriver:

  PS. Ett syftningsfel halkade in i kommentaren ovan. Det var inte de skitiga strumporna i hörnen som ville ha sex och gulla – det var elefanten i soffan 😉

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s